Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjernespisende amøbe herjer i storby

Risikoen for å dø er 98 prosent.

DØDBRINGENDE: Naegleria fowleri i sine ulike livsfaser, f.v. cyste, flagellat og trofozoitt (aktivt stadium). Ei cyste er 7-15 mikrometer (milliontedels meter) i diameter. Foto: AMERIKANSKE HELSEMYNDIGHETER / DRIFTEREXE / WIKIMEDIA COMMONS
DØDBRINGENDE: Naegleria fowleri i sine ulike livsfaser, f.v. cyste, flagellat og trofozoitt (aktivt stadium). Ei cyste er 7-15 mikrometer (milliontedels meter) i diameter. Foto: AMERIKANSKE HELSEMYNDIGHETER / DRIFTEREXE / WIKIMEDIA COMMONS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pakistanske myndigheter står foreløpig maktesløse overfor et utbrudd av en livsfarlig amøbeinfeksjon som hittil i år har tatt livet av minst ti personer i storbyen Karachi, melder Reuters.

Amøben - med tilnavnet «den hjernespisende amøben», og hvis latinske navn er Naegleria fowleri - spres via forurenset vann og kommer inn i kroppen gjennom nesa, hvorfra den vandrer til hjernen. Blir man først smittet, er risikoen for å dø av infeksjonen hele 98 prosent.

Dør innen ei uke Det antas at mørketallene er store, siden befolkningen ikke nødvendigvis kjenner symptomene, og siden Pakistan sliter med sykehuskapasiteten, sier Musa Khan i Verdens Helseorganisasjon.

Symptomene er i starten milde og omfatter hodepine, stiv hals, feber og magesmerter. Døden inntreffer som regel fem til sju dager etter at man er smittet.

Ifølge Khan planlegger pakistanske myndigheter nå en kampanje for å heve bevissthetsnivået rundt infeksjonen.

- Folk bør unngå å få vann langt inni nesa, og sørge for at alt vann de drikker, er tilstrekkelig behandlet, sier legen - og oppfordrer alle som får symptomer, til å oppsøke hjelp øyeblikkelig.

Mysterium Det er et mysterium hvorfor utbruddet kommer akkurat nå; en vanlig årsak til smitte er å svømme i forurenset vann - men ingen av de kartlagte ofrene har nylig svømt. Isteden tar myndighetene nå prøver av vannet ulike steder i storbyen for å spore opp smittekilden.

Årets utbrudd er det første i Karachi siden 2006. Den hittil siste offeret er en treårig gutt som døde i forrige uke, ifølge den pakistanske avisa News Tribe.

Naegleria fowleri-utbrudd har forekommet over store deler av verden; på 60-tallet døde 16 unge i daværende Tsjekkoslovakia, og mellom 1968 og 1978 ble åtte dødsfall registrert på New Zealand. Ei britisk jente døde i 1979 etter å ha svømt i et restaurert romersk bad i byen Bath. Til sammen 32 tilfeller er kjent i USA i perioden 2002-2011.

TAR OPPHOLD I HJERNEN: Grafikken viser livsløpet for Naegleria fowleri (og andre frittlevende amøber); den kommer inn i menneskekroppen gjennom nesa som flagellater eller trofozoitter, og vandrer derfra til hjernen. Grafikk: AMERIKANSKE HELSEMYNDIGHETER / OPTIGAN13 / WIKIMEDIA COMMONS
TAR OPPHOLD I HJERNEN: Grafikken viser livsløpet for Naegleria fowleri (og andre frittlevende amøber); den kommer inn i menneskekroppen gjennom nesa som flagellater eller trofozoitter, og vandrer derfra til hjernen. Grafikk: AMERIKANSKE HELSEMYNDIGHETER / OPTIGAN13 / WIKIMEDIA COMMONS Vis mer