Hjernevasket og bevoktet

I ni måneder ble Elizabeth Smart fraktet rundt i USA, tildekket med slør og bevoktet av religiøse fanatikere. I går ble kidnapperne tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I Salt Lake City er det fortsatt overveldende glede over at den forsvunne jenta er tilbake, men nå kommer også opplysningene om hvordan hun har hatt det de ni månedene hun har vært kidnappet.

Hørte onkel rope

Hun var hele tida bevoktet av to personer, og hadde ingen mulighet til å svare da hun kunne høre sin egen onkel rope på henne i fjellområdet hvor hun i starten ble holdt fanget.

Da hun onsdag ble funnet i byen Sandy, bare 15 kilometer hjemmefra, gikk hun nedover hovedgata med paret som nå er fengslet for kidnappingen. I skitne klær, parykker og blå slør vakte den lille gruppa oppsikt nok til at et par kvinner varslet politiet. De kjente også igjen kidnapperen Brian David Mitchell fra TV-programmet «Americas Most Wanted» fra februar i år.

Er i sjokk

Elizabeths far, Ed Smart, sier til Los Angeles Times at hans datter trolig er hjernevasket. Foreløpig smiler hun bare og er i sjokk. Hun har brukt det første døgnet hjemme til å se på TV og være sammen med foreldre og søsken.

Hele nabolaget var pyntet med lyseblå sløyfer da hun kom tilbake. Nyheten om at Elizabeth er i live og er kommet tilbake, har for en kort periode fortrengt Irak-konflikten i amerikanske medier.

Elizabeth ble kidnappet fra soveværelset i hjemmet i Salt Lake City midt på natta i juni i fjor. Ifølge lillesøsteren kom en mann inn og truet henne med seg med en pistol.

Flere andre barnekidnappinger skjedde samtidig i samme del av USA.

I de ni månedene som har gått, har foreldrene aldri gitt opp, og de har brukt alle muligheter til å forsøke å oppspore Elizabeth. Det var først da lillesøsteren i høst kom på at inntrengeren liknet på en hagearbeider som kalte seg Emmanuel, at oppklaringen tok fart.

Religiøs uteligger

Emanuel heter egentlig Brian David Mitchell og er nå fengslet for kidnappingen. Han og kona, Wanda Barzee, levde som uteliggere drevet av religiøs fanatisme.

Ifølge Mitchells stebarn betrakter han seg som større enn Gud, han hører stemmer og lever i en egen verden av religiøs galskap.

Noe motiv for kidnappingen er ikke kjent, men det er nevnt at Elizabeth muligens skulle erstatte datteren til Wanda, som forlot paret. Datteren har sagt at Mitchell berørte henne på en ubehagelig måte, og at hun flyttet til faren sin da hun var 15 år. Mitchell kom aldri med seksuelle tilnærmelser, har hun sagt.

Wanda Barzee skal ha reagert kraftig etter at datteren forlot henne og ble ofte sett bærende på dokker.

MARERITTET ER OVER: Elizabeth Smart fraktes i hui og hast til en van som skal kjøre henne hjem. Til høyre moren Lois Smart.
KIDNAPPERNE: Brian David Mitchell og Wanda Barzee er fanatisk religiøse.