Hjerte-sensasjon kan redde titusener

Norske forskere har lokalisert hormonet som årlig tar livet av titusener hjertesyke nordmenn. Forskerne ved Rikshospitalet i Oslo kan trolig utvikle en effektiv behandling i løpet av tre til fem år. Det kan redde titusener av menneskeliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatene vekker internasjonal oppsikt. Nasjonalforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) betegner gjennombruddet som fantastisk.

Om lag 450 000 nordmenn har i dag en eller annen form for hjertelidelse. Cirka 80 000 av dem er rammet av hjertesvikt, også kalt pumpesvikt. De fleste som følge av hjerteinfarkt eller for høyt blodtrykk.

Sensasjonelt

For disse pasientene betyr den oppsiktsvekkende hjertenyheten håp om bedre leveutsikter og økt livskvalitet. I dag er under halvparten av hjertesviktpasientene i live etter fem år. For mange er hjertetransplantasjon eneste redning.

Etter to års intens forskning har det endelig lyktes teamet ved Rikshospitalet å lokalisere hormonet som forverrer den livsfarlige sykdommen. Endotelin-hormonet er i utgangspunktet «snilt». Det finnes naturlig i kroppen og bidrar blant annet til å holde blodtrykket vårt oppe.

- Det er kjent, men at hormonet produseres i hjertet ved hjertesvikt og at det også gjør så stor skade, var svært overraskende og helt nytt for oss. Takket være den nye kunnskapen, er vi nå på god vei til å finne fram til en behandling som effektivt blokkerer hormonet, sier Håvard Attramadal, forskningssjefen ved MSD karidiovaskulært forskningssenter ved Rikshospitalet.

Pumpeproblem

Flere typer hormonblokkere testes nå ut på rotter. Ifølge forskningssjefen er resultatene svært lovende.

- Før vi tester dem ut på mennesker må vi være sikre på at de ikke påfører pasientene skader, sier Attramadal.
Ifølge ham skader endotelinhormonet hjertet på to måter:

  • Det sammensnører blodårene våre slik at hjertet ikke klarer å pumpe nok blod ut i kroppen.
  • Det får hjertet til å vokse. Hjerteveggen blir tykkere og stivere. Dermed klarer det ikke å pumpe nok blod inn i hjertet.

Neste år presenterer forskningssjefen resultatene for sine internasjonale hjertekollegaer. Den vil utvilsomt vekke oppsikt. Hele 11 år er gått siden forskere første gang kunne dokumentere en effektiv behandlingsform for hjertesvikt. Også den gangen var ekspertisen norsk. Men tross gjennombruddet: Dødeligheten blant dem som rammes er fortsatt svært høy.

Otto A. Smiseth, professor ved Universitetet i Oslo og Rikshospitalets representant i Forskningssenterets styringsgruppe, er opprømt over resultatene som nå presenteres.

Sengeliggende


- Dette kan tyde på at vi har funnet nøkkelen som trengs for å utvikle effektiv behandling mot landets største folkesykdom, sier Smiseth.
I snitt rammes 35 nordmenn av hjerteinfarkt daglig. Mellom 12 000 og 13 000 får sykdommen hvert år. To tredjedeler overlever infarktet, men svært mange opplever at livet blir snudd opp ned.

HJERTELAGET: Forskningssjef Håvard Attramadal (foran) og forskerne ved Rikshospitalet i Oslo legger nå fram resultater som representerer et internasjonalt gjennombrudd i hjerteforskningen.