Hjertelig velkomst til tøffe forhandlinger

Seint i går kveld kom palestinernes toppforhandlere til Oslo. - Oslo-møtet kan bli mislykket dersom ikke Israel stanser utvidelsen av bosettinger på okkupert land og gjennomfører de allerede inngåtte avtalene, sa nestoren i Oslo-forhandlingene, Abu Ala, til Dagbladet like etter ankomsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men til tross for et vanskelig utgangspunkt var det i går et øyblikks jubel da palestinske forhandlere møtte sine norske venner Mona Juul og Terje Rød-Larsen.

Fortropp

Latter, hilsninger og omfavnelser møtte de tre reiseslitne palestinske forhandlerne da de seint i går kveld kom til Grand Hotel i Oslo. Utenriksminister Knut Vollebæk tok offisielt imot PLOs generalsekretær Abu Mazen, parlamentspresident Abu Ala og sjefforhandler Yassir Abed Rabbo. Deretter ble de omfavnet av ambassadør Mona Juul som er en nær venn av de tre sentrale figurene i arbeidet bak Oslo-avtalen fra 1993. Abu Mazen var mannen som undertegnet avtalen i seremonien foran det hvite hus.

De tre veteranene utgjør palestinernes fortropp som skal gjøre grovarbeidet i de vanskelige samtalene med israelerne, og i går kveld gikk de rett i møte med Knut Vollebæk. Sjefen sjøl, Yassir Arafat, og resten av den palestinske delegasjonen, kommer til Oslo først i dag. I dypt alvor understreker Abu Ala at toppmøtet i Oslo kommer til å bli vanskelig.

- Vi har realistiske forventninger om at Oslo-prosessen kommer tilbake på sporet, men da må en rekke hindringer ryddes av veien her i Oslo, sier han.

Abu Ala peker på at Israel ennå ikke har oppfylt alle avtalene som er inngått til nå, og at utvidelsen av israelske bosettinger på den okkuperte Vestbredden fortsatt pågår.

- Dette må det bli en slutt på. Vi må stoppe alle handlinger som hindrer framgang i prosessen, før vi kan drive den videre, sier Abu Ala.

Opprydding

Det ser dermed ut til at Bill Clinton må bruke krefter på å rydde hindringer av veien før partene kan ta fatt på forhandlinger om en endelig avtale mellom palestinerne og israelerne om Jerusalems status, endelige grenser, israelske bosettinger og framtida til palestinske flyktninger. Fristen for en avtaleramme er 15. februar. - Vi håper å komme i gang med dette arbeidet så fort som mulig, sier Abu Ala, men understreker at de ikke er villige til å fire på kravene om en stat som omfatter hele Vestbredden og Gaza, og har Jerusalem som hovedstad.

Abu Ala håper «Oslo-magien» skal føre prosessen framover.

- Vi er her for å skape en atmosfære for forhandlinger, og klarer vi å stanse hindringene for framdrift, så har vi oppnådd mye, sier han.