- Hjertemedisin farlig i kulda

TROMSØ (Dagbladet): - Ved sterk kulde kan hjertemedisiner ha motsatt effekt. De kan få hjertet til å slå svakere, og ikke kraftigere, sier Andrew Melnikov, som lørdag forsvarte sin medisinske doktoravhandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom omfattende dyreeksperimenter har han testet hvordan blodtrykks- og hjertemedisiner virker ved ulike temperaturer. Funnene er både oppsiktsvekkende - og urovekkende. Forskjellen er dramatisk mellom hvordan enkelte medikamenttyper virker ved normal kroppstemperatur og når kroppen er nedkjølt.

Betablokker

- Hjertemedisiner kan ved sterkt kulde ha motsatt - og uønsket - effekt. Det gjelder først og fremst medikamenter som betablokker og isoprenalin, førstnevnte er relativt vanlig i Norge. Medikamentene brukes for å øke hjertets yteevne, men forsøkene mine tyder på at de i stedet senker hjertets aktivitet når temperaturen blir for lav, opplyser Melnikov.

- Dette er helt nye funn, og kan muligens få betydning for hjertesyke mennesker, sier førsteamanuensis Knut Helgesen ved Universitetet i Tromsø.
Han tror resultatene kan få praktisk betydning for hjertepasienter som utsettes for ekstrem kulde.

- Melnikovs funn gir viktig viten for mennesker som nedkjøles i forbindelse med hjerteoperasjoner, faller i vannet, eller besvimer og blir liggende nedkjølt i sterk kulde, sier Helgesen, som også er avdelingsoverlege ved Kirkenes sykehus.

26-åringen fra Arkhangelsk er et av ytterst få eksempler på vellykket helsesamarbeid i Barentsregionen, mener Helgesen.

Vil bli

Legen kom til Norge og Kirkenes sykehus i 1993, hvor han ble stipendiat ved det såkalte «Kirkenes-laboratoriet». Lørdag forsvarte han den medisinske doktorgraden, som han har fullført i nært samarbeid med Universitetet i Tromsø.

Aldri før er en doktordisputas blitt gjennomført i Finnmark, samtidig er Melnikov den første russiske lege som avlegger medisinsk doktorgrad i Norge.

Nå vil Melnikov gjerne bli værende i Norge.

- Forholdene i hjemlandet lokker ikke. Pengemangelen rammer helsevesenet, og legelønningene er ikke til å leve av, dersom de overhodet blir utbetalt.