Hjerteoperert gutt skutt av soldater

I mange år jobbet israelske leger for å redde den hjertesyke, palestinske gutten Mohammed. Etter operasjonen ble han skutt av israelske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er avisa Los Angeles Times som bringer historien om hvor nært liv og død henger sammen på den krigsherjede Vestbredden.

I mange år har de israelske hjertespesialistene Akiva Tamir og Zion Houri behandlet hjertesyke Mohammed abu Hilal. Den palestinske gutten ble født med hjertefeil.

Reddet av operasjon

I mai ble Mohammed hjerteoperert. Et stort spesialistteam deltok. Operasjonen var vellykket, og den spinkle, slappe 15-åringen fikk ny energi. Fra å sitte hjemme og tegne, begynte han å spille fotball. Den lille skikkelsen la på seg, og han begynte å vokse igjen.

- Helsen hans var slik at jeg ikke trodde at han kom til å bli høyere. Men han ble høyrere og kraftigere, han var i ferd med å bli en mann, sier moren, Inshirah.

- Det var en stor endring. Vi trodde alltid at han kunne dø når som helst, sier Mohammeds far, Sami.

Familien har fra før mistet fire barn på grunn av sykdom. For Mohammeds skyld solgte de huset, slik at de kunne betale for behandling.

De trodde endelig at eldstegutten skulle klare seg. Faren begynte å planlegge ekteskap. I oktober la moren ut på pilgrimsreise til Saudi-Arabia. Hun hadde lovet Allah å reise - hvis sønnen overlevde.

Reddet av operasjon

Hun fikk aldri se sønnen igjen. Han ble drept av israelske soldater.

Rundt klokka halv tre torsdag 17.oktober gikk Mohammed fra onkelens hus. Israelske tanks og bulldosere inntok gatene. Mohammed ble skutt med maskingevær. Blant de til sammen seks sivile som ble drept denne dagen, var også en åtte år gammel jente.

Den israelske hæren vedgår fakta og beklager at sivile ble drept, men sier at soldatene ble beskutt først av palestinske opprørere. Derfor ble de kraftige våpnene brukt midt i det trange, overbefolkede boligområdet. Sammen med LA Times går doktor Tamir gjennom Mohammeds journal. Han forteller om første gang de behandlet den da lille gutten, som nesten ikke kunne gå og som hadde et hjerte som slo dobbelt så fort som normalt.

Han snakker om Mohammed som om gutten fortsatt lever, inntil han blir minnet på at den vesle pasienten er død.

- Hele tiden har vi prøvd å få folk til å ha det bedre og gi dem en fremtid, sier han.

- Så bortkastet.

DREPT:</B> Seks uskyldige ble ofre torsdag 17.november. Mohammed var den første som ble drept.