Hjerter i Storebrand

Kjærlighet mellom kolleger kan være vanskelig. I går tok Åge Korsvold sin gravide samboer, Storebrand-kollega Anita Bemer (32), med seg i fallet. Paret kan i praksis ha spent bein for hverandre på sin vei ned fra konserntoppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ikke bare unnlot Korsvold å informere styret om sitt nære forhold til kollegaen som gjorde kometkarriere i konsernet. Det var en av årsakene til at Korsvold måtte forlate toppjobben i forrige uke.

Men Anita Bemers stilling som direktør for intern og ekstern kommunikasjon for Storebrand Kapitalforvaltning stiller nok en gang Korsvolds opsjonshandler i et meget dårlig lys.

For de ansatte i Kapitalforvaltning i Storebrand har totalforbud mot å handle med alle former for aksjer og derivater i eget hus. Det samme gjelder deres «nærstående» - altså ektefelle, samboer og annen nær familie. Og som Bemers samboer er Korsvold rammet av disse reglene. Men handlet likevel.

Rammes

- Det kan se ut som om dette rammes av egenhandelsreglene, og det vil vi undersøke. Hadde Korsvold fremdeles vært ansatt, ville det vært opp til styret å stå for eventuelle sanksjoner, sier leder i Storebrands kontrollkomité Nils Erik Lie til Dagbladet.

I går ble det kjent at Bemer hadde forlatt sin direktørstilling i Storebrand Kapitalforvaltning. Offisielt sluttet hun etter eget ønske, men etter hva Dagbladet forstår har det lenge vært en oppfatning internt at hennes situasjon var uholdbar.

I fella

Paret gikk i den samme fella så mange andre arbeidskolleger har gjort. De har trodd at «ingen» visste, mens det samtidig er blitt sladret intenst. Enkelte har visst om forholdet i over ett år, men det skal ikke ha vært før i sommer at det hele ble uoffisielt offisielt. Det var da noen oppdaget at Bemer i Storebrands kundedatabase sto oppført med samme adresse som Korsvold.

Da hun fikk den siste direktørstillingen, begynte bråket for alvor.

«Uheldig» er ordet som går igjen fra de som vil si litt om forholdet. Anita Bemer kom til Storebrand i 1995 som analytiker i konserncontroller-enheten. I januar 1997 gjorde Åge Korsvold henne til sin personlige rådgiver. I august 1998 ble hun assisterende direktør i avdeling for organisasjons- og lederutvikling, og i februar året etter ble hun direktør for samme avdeling. I august i år fikk hun stillingen som kommunikasjonsdirektør.

Så vidt Dagbladet forstår, har det aldri vært tvil om at Bemer er ei drivende dyktig dame. Men i manges øyne har hun altså klatret litt for fort. «Hun er jo bare 32 år.» Og når du i tillegg er sjefens kjæreste, må det bli bråk.

«Ikke problematisk»

Allerede da hun var sjef for organisasjons- og lederutvikling følte mange ansatte det var ubehagelig at deres egen sjef rapporterte til konsernsjefen på mer enn én måte. Og folkesnakket internt ble ikke nådigere av den siste forfremmelsen, mens paret fremdeles trodde de hadde en hemmelighet. Da graviditeten ble synlig, forsvant siste rest av tvil. Men heller ikke da Korsvold og Bemer orinenterte de ansatte i Kapitalforvaltning om forholdet og familieforøkelsen, antydet de at dette var problematisk. Ordet «menneskelig» blir også brukt om forholdet som utviklet seg mellom konserndirektøren - som i en årrekke har pleiet sin meget syke kone - og hans personlige rådgiver, Bemer. Sjefen og rådgiveren som tilbrakte lange dager og mange reiser sammen, og falt for hverandre. Det fortelles om en mann som blomstret opp, begynte å trene og tok av nesten 20 kilo. Men til slutt kostet forholdet dem begge på sett og vis jobben. Det var ikke mulig å få snakket med verken Bemer eller Korsvold i går. Men lederen i kontrollkomiteen må nå gripe fatt i en problemstilling som omfatter de ansattes interne kjærlighetsforhold. Nils Erik Lie er usikker.

- Det er klart dette er et etisk dilemma. Vi er nødt til å se på retningslinjene. Akkurat nå kan jeg bare si at det vel er allment anerkjent at slikt ikke er så heldig, sier han.

Kantinesladder

Lie er klar på at styret burde vært informert, like klar som han er på at Bemer var kvalifisert til jobben hun fikk.

- Det var dumt å ikke si fra. Slikt blir det bare kantinesladder av, sier han. Skal han nå sette seg og lage internregler for Storebrand-ansatte som forelsker seg på jobben?

- Kjærlighetens veier er jo uransakelige, sukker han. - Og hvor langt skal dette trekkes? Regler må de være for alle. Men det er jo viktigere for topplederen enn for andre. Og det bør jo bare gjelde forhold som har vart en stund... Nei, det er ikke lett.