Hjerterått av Bush

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En time før fristen gikk ut seint fredag kveld sa USA nei til en avtale som ville skaffet verdens fattige land billigere medisiner. Styreleder Atle Fretheim i organisasjonen Leger uten grenser karakteriserer den amerikanske avgjørelsen som «en alvorlig ulykke for millioner av pasienter verden over». Det er først og fremst folk som er smittet av hiv/aids, malaria og tuberkulose som rammes.
  • På et møte i Doha i Qatar før jul i fjor kom de 144 landene i Verdens handelsorganisasjon, WTO, fram til en prinsippavtale som skal gi fattige land rett til å kjøpe billige kopimedisiner når liv er i fare. Dette var en utvannet kompromissavtale som skulle få sin endelige utforming fredag. Den var egentlig for dårlig for verdens fattige land, men altså for god for USAs president George W. Bush.
  • Kampen står mellom patentrettigheter og retten til billige medisiner. I dag har farmasøytiske bedrifter patentrettigheter på medisinene sine i tjue år. Brasil og India kan produsere billige kopimedisiner fordi de har en egen legemiddelindustri. USA frykter at disse produktene også kan bli eksportert, og at amerikansk legemiddelindustri dermed blir så svekket at den ikke får nok penger til forskning.
  • Det var flere land som var med på å utvanne Doha-avtalen, men bare USA ønsket å stanse den. Her dreier det seg om kynisk kapitalisme og markedsliberalisme satt opp mot medmenneskers liv. Vi er blitt vant til at USA går imot internasjonale avtaler enten det dreier seg om miljøspørsmål eller krigsforbryterdomstoler. Men ett sted må grensen gå. Bare i det sørlige Afrika er om lag 30 millioner mennesker rammet av hiv/aids. Et flertall av disse får i dag ikke nødvendige medisiner fordi de er for dyre. Uten en skikkelig WTO-avtale vil langt flere mennesker dø av medisinmangel enn av terrorhandlinger begått av folk som Osama bin Laden. Det bør være et tankekors for noen hver.