- Hjerterått

Maten blir dyrere og matkøene blir stadig lengre. Likevel vil regjeringen kutte i støtten til Matsentralen.

VIL KUTTE STØTTE: Sven Martin Aase er i dag på Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo, sammen med daglig leder Irene Mathisen. Nå vil regjeringen kutte støtten til Matsentralen, som leverer mat til slumstasjonen.
VIL KUTTE STØTTE: Sven Martin Aase er i dag på Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo, sammen med daglig leder Irene Mathisen. Nå vil regjeringen kutte støtten til Matsentralen, som leverer mat til slumstasjonen. Vis mer
Publisert

- Det er helt grusomt. Jeg ble veldig overrasket og hadde ikke forventet dette av denne regjeringen.

I dag er Sven Martin Aase (69) på Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo. Han har ikke lange veien å gå, men kommer ikke innom like ofte som før.

I over ti år jobbet han selv som frivillig. Han var også ansvarlig for frivilligsentralen i en periode.

Aase gjorde alt mulig, som å hjelpe folk som ikke klarte å komme til legen eller sykehuset selv.

- Det var viktig i den tida, og det er viktig den dag i dag. Det er jo mange som ikke har familie som kan hjelpe til, sier Aase.

Nå er han selv avhengig av hjelp.

- Det hadde ikke gått ellers.

Frelsesarmeen er en av de frivillige organisasjonene som får mat fra Matsentralen. Nå foreslår regjeringen å kutte 600 000 kroner av støtten til Matsentralen ved neste års budsjett.

- Jeg ble veldig irritert. De pengene betyr enormt mye og det vil merkes, også her.

Avhengig av hjelp

SPARSOM: Sven Martin Aase har 950 kroner i uka til mat, toalettsaker og klær. Nå må han være ekstra sparsom.
SPARSOM: Sven Martin Aase har 950 kroner i uka til mat, toalettsaker og klær. Nå må han være ekstra sparsom. Vis mer

Irene Mathisen er helt enig i at den maten de får i dag betyr mye. Hun er daglig leder for slumstasjonen.

Finansieringskuttet som regjeringen foreslår, vil bety at posene blir lettere og den enkelte får mindre mat.

Frelsesarmeen har ikke selv budsjett til å handle mat, og er avhengig av organisasjoner som Matsentralen.

- Alt er jo så dyrt. Det vil jo ramme overalt på mange måter, sier Mathisen.

Hos slumstasjonen har de registrert omtrent 1800 husstander og 1015 barn. I tillegg er det mange enslige uten barn, det er den største gruppa.

- Det gjelder minstepensjonister, de uføretrygda og de som trenger hjelp med å dekke utgiftene. Sluttbrukeren er alltid den som rammes, dessverre.

Aase hadde glede av å kunne kjøpe seg noe ekstra mat før, men det kan han ikke nå.

- Jeg må være ekstra sparsom. Jeg blir glad hver gang jeg kommer hit og får en pose eller to med mat.

Aase har 950 kroner i uka. Det skal gå til mat, toalettsaker og klær.

- Må jeg ha et par sko, går det fort tusen kroner.

Mye mer sårbar

IKKE NOK: Cristiano Aubert er daglig leder i Matsentralen Oslo. Han skulle gjerne ha reddet mer grønnsaker, frukt og proteiner. Men støtten fra regjeringen er bare en tredjedel av det de trenger.
IKKE NOK: Cristiano Aubert er daglig leder i Matsentralen Oslo. Han skulle gjerne ha reddet mer grønnsaker, frukt og proteiner. Men støtten fra regjeringen er bare en tredjedel av det de trenger. Vis mer

På Matsentralen teller de måltider, og ikke penger.

I Oslo får Matsentralen omtrent ni tonn mat hver dag. Det vil si omtrent 18 000 måltider. Og det er for lite.

- Vi skulle gjerne ha reddet mer grønnsaker, frukt og proteiner. Vi får tak i mye mat, men vi får bare en tredjedel av det vi trenger, sier Cristiano Aubert, daglig leder i Matsentralen Oslo.

Det er åtte matsentraler i Norge, og i dag skal de hente totalt 350 tonn med mat til en verdi av omtrent 16 millioner kroner.

- Vi er helt avhengig av å få denne maten gratis.

- Dette må være en feil

Litt over fire av ti hushold har gjort innstramminger på grunn av høyere matpriser, viser en ny rapport av Forbrukerforskningsinstituttet SIFO.

Når priser øker, blir det flere som trenger matstøtte. Per Christian Rålm er daglig leder i Matsentralen Norge. Han forteller at Matserntralen nå vil få et større ansvar med å dele ut mat, med mindre ressurser.

FEIL: Per Christian Rålm er daglig leder i Matsentralen Norge. At regjeringen ville kutte i støtten til Matsentralen tenkte han først måtte være en feil.
FEIL: Per Christian Rålm er daglig leder i Matsentralen Norge. At regjeringen ville kutte i støtten til Matsentralen tenkte han først måtte være en feil. Vis mer

- Jeg tenkte først at dette må være en feil. Det virker helt ulogisk å kutte direkte i matstøtte hos de vanskeligstilte. Det oppleves som ganske absurd, når vi ser økende matbehov, sier han og legger til:

- Dessverre fanger ikke velferdsstaten opp prisøkningene som har kommet. Det vi ser og opplever er større etterspørsel og veldig mange flere trenger mathjelp.

- Det er hjerterått

Matfattigdom dukker opp i kjølvannet av dyrtida. Med én av tolv husstander som enten står over måltider, oppsøker matstasjoner eller kontakter NAV for å få hjelp til å betale for mat, viser rapporten.

- Vi står foran en veldig tøff vinter, eller vintere, sier Rålm.

STÅR OVER: Med én av tolv husstander som enten står over måltider, oppsøker matstasjoner eller kontakter NAV for å få hjelp til å betale for mat.
STÅR OVER: Med én av tolv husstander som enten står over måltider, oppsøker matstasjoner eller kontakter NAV for å få hjelp til å betale for mat. Vis mer

Aubert forteller at han opplever en massiv økning i fattigdom og nød.

- Det neste er sult. Foreldre står over måltider og barna får maten. Sånn er det nå. Forskjells-Norge er blitt sterkt, sier han.

- Det skal jo ikke skje i Norge, svarer MDGs talsperson Arild Hermstad.

Han vil gjerne sitere statsminister Jonas Garh Støre fra 2017 da Solbergregjeringen foreslo å kutte i matsentralen.

- Så vil jeg si at dette er smålig. Jeg mener at det faktisk er verre i 2022 å foreslå et kutt, når stadig flere må velge mellom å betale strømregn eller kjøpe mat enn i 2017. Det er hjerterått.

HJERTERÅTT: Stadig flere må velge mellom å betale strømregn eller kjøpe mat. Å kutte i støtten til Matsentralen er hjerterått, forteller MDGs Arild Hermstad.
HJERTERÅTT: Stadig flere må velge mellom å betale strømregn eller kjøpe mat. Å kutte i støtten til Matsentralen er hjerterått, forteller MDGs Arild Hermstad. Vis mer

Stortingsrepresentant for Rødt, Mímir Kristjánsson, reagerer også på at det kuttes i finansieringen til Matsentralen.

- Jeg synes det er direkte flaut at vi har en regjering som først reiser rundt og roser tilbud som Matsentralen og vil vise at de tar dette på alvor. For så å kutte i bevilgningene til de som deler ut mat til folk som går sultne i Norge.

Med utgangspunkt i den økonomiske situasjonen har det vært beinharde prioriteringer i årets budsjett, forteller landbruks- og matminister Sandra Borch i en e-post.

- Selv om Matsentralen har fått et kutt i årets budsjett, så er Matsentralen fortsatt en av organisasjonene som får mest støtte over denne ordningen på Landbruks- og matdepartementets budsjett, skriver hun.

- Folk tåler det ikke

Irene Mathisen har begynt å planlegge hva de skal gjøre dersom de får mindre støtte. Selv om Oslo er heldige og får 150.000 kroner i støtte av kommunen, er ikke andre steder like heldige.

- Og ikke alle har nødvendigvis en matsentral i nærheten, sier hun.

PLANLEGGER: Irene Mathisen har begynt å planlegge hva de skal gjøre dersom de får mindre støtte.
PLANLEGGER: Irene Mathisen har begynt å planlegge hva de skal gjøre dersom de får mindre støtte. Vis mer

I dag er det fisk på menyen. Torsken kan ikke fryses, så den må ut i dag.

Men det er stillere enn vanlig i dag på slumstasjonen. Det er nemlig trygdedagen, og i morgen er det lønningsdag.

Sven Martin Aase har vært syk i det siste, og får ikke kommet innom like mye.

- Det er ikke så lett. Men jeg håper det snart går over og jeg får vært her litt mer, sier han

For han er det viktig at de opprettholder pengene som Matsentralen får fra staten, og helst enda mer.

- Det viktigste for meg er å få komme hit, ta en prat og få litt mat med hjem og vite at jeg har en plass å komme i morgen, sier Aase og legger til:

- Å kutte penger til frivillige organisasjoner er ikke bra. De bør begynne en annen plass syns jeg.

Det er Irene enig i, og sier at dette ikke riktig tid.

- De er alle folks tur, sier de. Vi får det tøffere sier de. Det tåler vi, sier de. Men folk tåler det ikke. Går man på en helsesmell så bryter alt sammen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer