Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjerterisiko avslørt hos barn under 12 år

To av tre sykelig overvektige sliter. - Gjelder trolig også for norske barn, sier overlege.

FEDMEEPIDEMI: Stadig flere barn sliter med overvekt og fedme. Her blir en ung gutt behandlet for sykelig overvekt ved et sykehus i Kina. Foto: AFP/NTB Scanpix
FEDMEEPIDEMI: Stadig flere barn sliter med overvekt og fedme. Her blir en ung gutt behandlet for sykelig overvekt ved et sykehus i Kina. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To av tre sykelig overvektige barn viser varseltegn for alvorlige hjerteproblemer allerede før de fyller 12 år, skriver Forskning.no.

Dette framgår av en tre år lang nasjonal oppfølgingsstudie av unge med fedme i Nederland.

Studien er nylig publisert i tidsskriftet Archives of Disease in Childhood.

Risikotegn Barn med sykelig overvekt i alderen to til 18 år ble fulgt opp av sine barneleger. Legene rapporterte til de nederlandske forskerne, og resultatene taler for seg:

•Allerede før fylte 12 år, hadde hele 62 prosent av barna minst ett varseltegn for hjerte- og karsykdommer. Halvparten av barna hadde høyt blodtrykk, og én prosent hadde allerede utviklet type 2 diabetes.

Over halvparten av barna i studien hadde høyt blodtrykk eller høyt kolesterol, og 14 prosent hadde høyt blodsukker, skriver Forskning.no.

Forskerne konkluderte med at det er livsstilsfaktorer som har gjort barna sykelig overvektige, etter å ha gjennomgått legejournalene deres. For bare ett av barna i studien var sykdom årsak til fedmen.

- Bekymringsfullt - Det at disse barna har dårlige blodsukkerverdier er bekymringsfullt, gitt at stadig flere barn får type 2 diabetes, skriver forskerne, ledet av Nathalie van Emmerik fra VU University Medical Center i Amsterdam, i studien.

- Det samme gjelder høyt blodtrykk og unormale blodfettverdier. Det kan føre til hjerte-karsykdommer allerede tidlig i voksenlivet.

STORE TALL: 20 prosent av norske barn er overvektige, og én prosent sliter med sykelig overvekt. Foto:Getty Images/AFP/NTB Scanpix
STORE TALL: 20 prosent av norske barn er overvektige, og én prosent sliter med sykelig overvekt. Foto:Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Forekomst av overvekt og fedme blant barn og unge er økende i Europa, også i Norge, heter det på Helsebiblioteket.no.

Norske barn - Det er veldig sannsynlig at dette er overførbart til norske barn, sier seksjonsoverlege Samira Lekhal ved Senter for sykelig overvekt - barn og ungdom i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

Lekhal viser til at 20 prosent av norske barn er overvektige, og at én prosent av norske barn sliter med sykelig overvekt.

- Denne studien forteller at overvekt hos barn og ungdom må tas på alvor og viser at det er viktig å starte forebygging og behandling før det er blitt sykelig overvekt av det. Dette er første generasjon barn hvor vi ser at overvekt gir alvorlig risiko for fysisk- og psykisk sykdom, sier Samira Lekhal.

Seksjonsoverlegen forteller at overvektige barn har 60-80 prosent risiko for å forbli overvektige også i voksen alder, dersom de ikke blir behandlet. Hun påpeker at sykelig overvekt kan forebygges ved å regulere markedsføring av usunn mat og ved behandling av mindre grad av overvekt.

EKSPERT: Seksjonsoverlege Samir Lekhal ved Senter for sykelig overvekt - barn og ungdom i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold mener det er viktig å ta overvekt og fedme blant barn på alvor. Foto: Foto: Jan Fredrik Frantzen, UNN.
EKSPERT: Seksjonsoverlege Samir Lekhal ved Senter for sykelig overvekt - barn og ungdom i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold mener det er viktig å ta overvekt og fedme blant barn på alvor. Foto: Foto: Jan Fredrik Frantzen, UNN. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media