FATTIGE BARN: Regjeringspartiene representert med finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (FrP) la i dag sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande (t. v) og KrF-leder Knut Arild Hareide fram en strategi mot barnefattigdom. Stedet var et kommunalt senter som tilbyr fritidsaktiviteter og utlån av fritidssutstyr i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FATTIGE BARN: Regjeringspartiene representert med finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (FrP) la i dag sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande (t. v) og KrF-leder Knut Arild Hareide fram en strategi mot barnefattigdom. Stedet var et kommunalt senter som tilbyr fritidsaktiviteter og utlån av fritidssutstyr i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

- Hjerteskjærende å høre barn som prøver å dekke over fattigdom

Derfor bevilger Siv 106 millioner til fattige barn i revidert nasjonalbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringspartiene, Venstre og KrF er enige om en strategi for å bekjempe fattigdom på sikt, og å hjelpe barn som lever i fattige familier. I dag er det over 80 000 barn.

64 tiltak Planen inneholder 64 små og store tiltak, blant dem gratis kjernetid i barnehagen og flere forsøksordninger med gratis SFO.

Kommunene og frivillige organisasjoner kan søke på midler til utstyrsparker til utlån for barn og unge, og til ferie- og fritidsaktiviteter.

Familie-, likestillings- og inkluderingsminiser Solveig Horne (Frp) sa da planen ble presentert på en pressekonferanse tidligere i dag, at formålet er å gi alle barn like muligheter, og å forebygge fattigdom.

Regjeringen setter av 106 millioner ekstra til fattigdomstiltak i revidert nasjonalbudsjett som kommer tirsdag neste uke.

Kort og lang sikt - Det to ulike elementer i strategien: Den ene delen handler om å bekjemper fattigdom, den andre hvordan du avhjelper situasjonen for barn og unge som vokser opp i fattigdom. Vi må gjøre begge deler, statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet.

- Det langsiktige arbeidet for å få færre fattige dreier seg om psykisk helsevern, rusomsorg, integrering. Den store veksten i antall fattige barn de senere årene, følger antallet nyankomne til Norge.

Det finnes allerede mange gode tiltak, men nå setter vi dem sammen i en struktur. Vi apellerer til kommunene om å sette temaet på dagsorden.

Minst én fritidsaktivitet - I mange kommuner har de ordninger som sikrer at barn frå delta i fritidsaktiviteter, men ikke alle. Vi legger fram penger til barne- og ungdomstiltak, men de må også dele den ambisjonen. Alle barn skal ha rett til å delta i minst en fritidsaktivitet, sier Solberg.

Planen mot barnefattigdom ble lansert i lokalene til FRIGO i Gamle Oslo, i den bydelen som har høyest andel fattige barn. FRIGO har et stort lager sportsutstyr av alle slag som kan lånes ut til barn far 1.- til 10.klasse. FRIGO organiserer også fritids- og ferieaktiviteter for barn og unge.

Toppolitikerne var fornøyd med det de fikk høre. 5000 barn og unge får i løpet av et år delta i fritidsaktiviteter takket være det kommunale tilbudet. Frivillige organisasjoner, som Røde Kors, kan også låne utstyr.

Sommerferie - En sommerferie er utrolig lang for et barn. Å oppleve at det er aktiviteter de kan være med på og fortelle om etter ferien, å få minner som gjør at barndommen blir bedre, og får den mestringsfølelsen, er viktig for å bygge et person.

- Så du lover alle barn en sommerferie?

 Vi håper vi etterhert, i samarbeid med kommunene og idretten, kan gi mulighet til at alle får delta i fritids-og ferieaktiviteter. Det er viktig at kommunene tar trep og koordinerer dette, sier Solberg.

Hun mener gratis kjernetid i barnehagene, og et best mulig utdanningstilbud er blant de viktigste langsiktige tiltakene.

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen sier strategien er et godt startpunkt.

- Det er første gang i historien det er lagt fram en så omfattende strategi mot barnefattigdom som dette. Ingen av oss mener den er uttømmende, dette er bare begynnelsen.

Krevende å være fattig - Det dreier seg ikke bare om ord og tiltak, men vi følger opp med penger. For det koster å bringe utsatte barn ut av en vanskelig situasjon gjennom aktiviteter blant annet. Dette har vi hatt et brennende engasjement for lenge.

For det er krevende å oppleve være fattig i et rikt land.

Vi voksne klarer å relatere oss til andre, tross en vanskelig situasjon. Men barn blir ekstremt sårbare, og det er vondt å se på hvordan de både beskytter seg selv, og sin egen familie, og høre hvordan de uttaler seg for å dekke over at de ikke har det like bra som andre. Det er hjerteskjærende. Derfor er det viktig at vi gjør noe, og at vi gir disse barna og ungdommene en mye bedre start på livet.

- Det har vært gitt mange løfter tidligere om å bekjempe fattigdom, hvorfor vil disse tiltakene hjelpe?

- Det er først og fremst en samordnet strategi, som ser på alle virkemidler i sammenheng, alt fra små, kortsiktige til mer langsiktige som handler om utdanningsløp og kvalifisering til arbeid, sier Jensen.

Gratis kjernetid Venstre-leder Trine Skei Grande er spesielt fornøyd med gratis kjernetid i barnehagene, og at forsøk med gratis SFO, eller

POSITIV>: Ap støtter mange av tiltakene, sier familiepolitisk talskvinne Sonja Mandt. Hun sier det er bra regjeringen følge ropp tiltak de rødgrønne satte i gang. Foto: Knut Falch/ SCANPIX
POSITIV>: Ap støtter mange av tiltakene, sier familiepolitisk talskvinne Sonja Mandt. Hun sier det er bra regjeringen følge ropp tiltak de rødgrønne satte i gang. Foto: Knut Falch/ SCANPIX Vis mer

- Det gratisk kjernetida for de fattigste familiene vil ha store virkninger. Men helheten i tiltakene er viktig, sier Grande.

Må følges opp KrF-leder Knut Arild Hareide sier strategien mot fattigdom blant barn er historisk. Men han understreker at det er framtidige budsjetter som avgjør.

- Det avgjørende er hvordan vi følger opp dette. Her er mange gode tiltak, men budsjettene vil avgjøre. Kan vi ta fram denne planen om fem år og si at den har vi fulgt opp, eller må vi si dessverre? Samtidig er fattigdom et krevende å bekjempe, sier Hareide.

68 barn og unge i alderen 12?18 år fra Oslo og Trondheim har gitt innspill til strategien gjennom egne barnehøringer arrangert av Redd Barna.

Tilskuddsordninger - Samfunnet må ta et ekstra ansvar for å sikre det sosiale sikkerhetsnettet for fattige familier. Barna skal ikke lastes for foreldrenes situasjon.

Som en 15-årig jente sa under barnehøringen: "Enkelte kan føle seg utenfor fordi de ikke får vært med på alt som skjer. Det er viktig at medelever ikke skiller så mye mellom fattige og rike." Derfor er tilskuddsordninger til fritidsaktiviteter og ferie viktige i arbeidet, sier Horne.

105 kommuner og 491 tiltak har mottatt midler gjennom nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom i fjor. Tilskuddsordningen er nå på totalt 137 millioner kroner, og den foreslås styrket med ytterligere 10 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett.

Tilskuddene går blant annet til fritidsaktiviteter og ferieopplevelser for barn og ungdom. Det kan være utstyrsbanker, sommerjobbprosjekter, opplevelseskort og ferieleirer, opplyser Barne-, likestilings- og inkluderingsdepartementet.

Ap: - Bra de følger opp rødgrønn politikk Arbeiderpartiets familiepolitiske talskvinne, Sonja Mandt sier det er mange gode tiltak i planen som Ap er enige i og støtter,.

- Alle tiltak som gjør at barn kan få en bedre barndom er bra, og vi er fornøyde med at regjeringa følger opp mange av de prosjektene som den rødgrønne regjeringen satte i gang, sier Mandt.
 
Ikke kontantstøtte - For Ap er et trygt og sikkert arbeidsliv, barnehage som ikke er for kostbar og til alle, og godt sikkerhetsnett til de som ikke kan arbeide, noe av de viktigste tiltakene mot fattigdom. Skattelette, kontantstøtte og kutt i uføretrygden er derfor ikke svaret, sier Mandt.