TENKER PÅ OFRENE: AUF-leder Eskil Pedersen sier 22. juli har gjort at terrorhendelser ikke lenger bare er TV-bilder fra land langt borte, men har kommet mye nærmere. Bildet er fra rettssaken etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
TENKER PÅ OFRENE: AUF-leder Eskil Pedersen sier 22. juli har gjort at terrorhendelser ikke lenger bare er TV-bilder fra land langt borte, men har kommet mye nærmere. Bildet er fra rettssaken etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer

- Hjerteskjærende å se idrettsglede bli omgjort til kaos, smerte og frykt

- Vi forstår frykten i Boston og tenker på ofrene, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bombeeksplosjonene i Boston vekker grusomme minner for ofrene for terrorangrepene i Norge 22. juli i 2011. Flere Utøya-ofre har på sosiale medier uttrykt følelsen av frykt og fortvilelse over mot folkemengden ute i gatene i Boston i går kveld.

Mange sterkt berørt - Det er klart at det som skjedde 22. juli, gjør at vi kommer mye nærmere på terror. Mange er sterkt berørt, og gir uttrykk for det på sosiale medier. Det er ikke rart at mange føler at de dras tilbake i tankene. Terrorhandlinger som vi har sett på TV i mange tiår, har vi fått et nærmere forhold til. Vi forstår følelsene som kommer til uttrykk i Boston nå, sier AUF-leder Eskil Pedersen.
Han fikk først melding om eksplosjonene via twitter, og ble deretter sittende og følge med på CNN.

Har kjent på kroppen - Alle som hørte lyden av eksplosjonen i regjeringskvartalet 22. juli, og hørte og så eksplosjonene i Boston i går, fikk vel de bildene tilbake. Det var hjerteskjærende å se hvordan idrettsglede blir omgjort til kaos, smerte og frykt. Og man skjønner følelsene. Vi tenker på de menneskene som er rammet, og etter 22. juli er det lettere å sette seg inn i hvordan de har det. Vi har kjent den på kroppen, sier Pedersen.
I tillegg til grusomme bilder av skadde og redde mennesker så Pedersen også mennesker som hjalp til og viste omsorg.

Ikke forhastede konklusjoner - Vi vet ennå ikke hvem som står bak, og vi får jo se hvordan USA reagerer. Men jeg har stor tro på at Obama vil være samlende. Vi ser at det blir spekulert i at utenlandske grupper og muslimer står bak. Det varmer å se alle som uttrykker at man ikke skal hoppe på forhastede konklusjoner før man har klare svar. Mange AUF'ere har vært oppatt av akkurat dette, sier Pedersen.

Minneseremoni
Torsdag blir Utøya-ofrene minnet når Aps landsmøte starter. Landsmøtet er det første siden terrorangrepene 22. juli 2011. Navnene på de 69 drepte på AUF-leiren skal derfor leses opp. Ofrene skal minnes i en egen seremoni før selve landsmøtet og de politiske debattene starter.
- Jeg tror det blir en fin og verdig markering. Vi hadde en minnemarkering på AUFs landsmøte, og det er naturlig at 22. juli setter seitt preg på åpningen av Aps landsmøte, sier Pedersen.