«When You Wish Upon a Star»:

Hjerteskjærende avsløring

Det blir ikke jul uten at Cliff Edwards synger om at en drøm kan bli sann. Selv fikk han aldri oppfylt drømmen sin.

IKON: Cliff Edwards ble udødeliggjort da han ga stemme til Disney-karakteren Timmy Gresshoppe i «Pinocchio». Foto: Walt Disney Productions/Everett Collection/NTB
IKON: Cliff Edwards ble udødeliggjort da han ga stemme til Disney-karakteren Timmy Gresshoppe i «Pinocchio». Foto: Walt Disney Productions/Everett Collection/NTB Vis mer
Publisert

Walt Disney's helaftens tegnefilm «Pinocchio» (1940) er basert på Carlo Collodis historier om en levende tredokke. Den regnes som en av filmhistoriens store klassikere og hylles som et tegnet mesterverk.

Minst like eviggrønn som filmen i seg selv, er «When You Wish Upon A Star» som framføres under åpningsvignetten.

Her i Skandinavia er den for lengst etablert som julesang, takket være Disneys årlige julekavalkade «Donald Duck og vennene hans» som ble vist første gang på NRK i 1979.

Hver julaften samles familier foran TV-en mens Timmy Gresshoppe synger om håp og troen på drømmer. Men for mannen bak stemmen til den smokingkledde gresshoppa, fikk ikke livet den lykkelige Disney-slutten.

Kylie Minogue og Michael Jackson

Siden urframførelsen på kinolerretet 7. februar 1940, er «When You Wish Upon a Star» blitt tolket av superstjerner som Michael Jackson, Kylie Minogue, Gene Simmons, Ringo Starr og Josh Groban.

Men ingen av dem har kunnet måle seg med Cliff Edwards versjon, som i 2002 ble tatt inn i Grammy Hall of Fame.

PIONER: Clifton A. Edwards, også kjent som «Ukelele Ike», ble svært populær gjennom 1920-tallet og utover på 1930-tallet. Foto: Library of Congress
PIONER: Clifton A. Edwards, også kjent som «Ukelele Ike», ble svært populær gjennom 1920-tallet og utover på 1930-tallet. Foto: Library of Congress Vis mer

Cliff Edwards (1895 - 1971) var rene råtassen på ukulele, et instrument han hadde lært seg å mestre da han i tenåra begynte å livnære seg som sanger og underholdningsartist på forskjellige kneiper i St. Louis.

Han var en dyktig sanger og flink pianist. Imidlertid var velfungerende pianoer mangelvare på den tida. Dermed valgte Edwards det billigste instrumentet han fant.

Scat-pioner

Ukulelen ble snart en trofast del av Edwards musikalske varemerke. Gjennom hele karrieren ble han kalt «Ukulele Ike», og han har fått en stor del av æren for å ha åpnet amerikanernes øyne for det firestrengers instrumentet.

VIDEO: Cliff Edwards framfører «With a Little Magic» i dette klippet fra 1935.

Den første plata ble innspilt i 1919, og i 1922 var Edwards blant de første som spilte inn såkalte scat-sanger. Det er en type sang som er fri for ord, men som til gjengjeld består av tullestavelser som skal etterlikne instrumentlyder i jazzimprovisasjon.

Med sine jazzinspirerte tolkninger av popsanger, ble Edwards svært populær i 1920-åra og tidlig på 1930-tallet. Han dukket opp i flere Broadway-oppsetninger og ble en av hovedattraksjonene i flere vaudeville-show på legendariske Palace i New York.

Men Edwards mestret kunsten å spille på flere strenger samtidig.

Disney-suksess

Etter at han fanget interessen til filmprodusent og regissør Irving Thalberg, skrev Edwards kontrakt med filmselskapet MGM som benyttet han til mindre skuespillerjobber.

FILMSTJERNE: Toby Wing og Cliff Edwards fotografert i forbindelse med «Women Men Marry» i 1937. Foto: MGM/NTB
FILMSTJERNE: Toby Wing og Cliff Edwards fotografert i forbindelse med «Women Men Marry» i 1937. Foto: MGM/NTB Vis mer

Blant annet var han den første til å framføre sangen «Singin’ In the Rain» i filmen «The Hollywood Revue» - 23 år før en dansende Gene Kelly gjorde den til «sin» i filmmusikalen ved samme navn.

Etter hvert ble Edwards god kompis med Buster Keaton som brukte ham i tre av filmene sine.

Så ga Walt Disney ham tilbudet om å spille og synge stemmen til Timmy Gresshoppe i «Pinocchio». Edwards takket ja, og med det skapte han rollen som skulle gjøre ham ikonisk.

VIDEO: Cliff Edwards i rollen som lederen i ravneflokken i Disneys klassiske tegnefilmperle om elefanten som kunne fly.

Året etter spilte han rollen som sjefsravnen i «Dumbo» der han framførte «When I See An Elephant Fly».

Han gjentok rollen som Timmy Gresshoppe i filmen «Fun and Fancy Free» (1947), samt ulike TV-produksjoner gjennom 1950- og 1960-åra.

Dobbelt Oscar-vinner

«Pinocchio» ble den første Disney-filmen til å vinne Oscar for både beste musikk og beste sang. Samtidig la den lista høyt for Disney-musikk i tiåra som fulgte - selskapet opplevde ikke den samme doble Oscar-æren før med «Mary Poppins», 24 år seinere.

«When You Wish Upon a Star» er i dag regnet som like ikonisk for Disney-konsernet som Mikke Mus.

Siden 1950- og 1960-tallet har selskapet anvendt den som kjenningssignatur i et utall åpningssekvenser og åpningslogoer.

VIDEO: Den umiskjennelige introen til Disney-filmene, komplett med deres kanskje mest ikoniske sang.

Dagens åpningssekvens som innleder Disney-filmene er intet unntak, der «When You Wish Upon a Star» strømmer ut av høyttalerne mens fargerikt fyrverkeri smeller over Askepott-slottet.

Da Cliff Edwards en oktoberdag i 1939 gikk inn i studioet for å synge inn sangen, så han neppe for seg at den skulle bli stående som hans største musikalske meritt. Samtidig var hans egen stjerne i full gang med å falle ned.

Dyre ekskoner

Den enorme suksessen i 1920-åra gjorde at Edwards tjente seg rik. Samtidig var han ikke redd for å bruke penger og han la til seg dyre vaner.

Edwards, som var storforbruker av sigarer, sleit gjennom store deler av karrieren med alkoholisme, rusavhengighet og gambling. Etter hvert skulle det bli stadig vanskeligere å opprettholde den ekstravagante livsstilen han hadde lært seg å sette pris på.

GAMLE DAGER: Cliff Edwards sammen med en grublende Buster Keaton, fotografert i 1930. Foto: NTB
GAMLE DAGER: Cliff Edwards sammen med en grublende Buster Keaton, fotografert i 1930. Foto: NTB Vis mer

Han fortsatte å jobbe under Den store depresjonen, men utover 1930-tallet sank populariteten hans drastisk. Det meste av inntektene gikk som underholdningsbidrag til hans tre ekskoner, samt nedbetaling av økende gjeld.

I seinere år levde han på et hjem for ubemidlede skuespillere og tilbrakte det meste av tida i Disney-studioet for å være tilgjengelig dersom det skulle dukke opp en jobb. Ofte spanderte tegnerne lunsj på ham, og han fortalte ivrig om sine gamle storhetsdager.

Men drømmen om å gjenoppbygge stjernestatusen lot seg aldri realisere. Så brant lyset ut.

Ingen hentet liket

17. juli 1971 døde Cliff Edwards som pengelens pasient på et sykehjem i Hollywood, 76 år gammel. Dødsårsaken var hjertestans som følge av arteriosklerose.

Ettersom det aldri kom noen for å hente liket, valgte hospitalet å donere det til medisinsk avdeling ved Universitetet i Los Angeles.

De siste åra av livet hans, hadde Walt Disney Productions betalt flere av Edwards medisinske utgifter. Da Disney fikk høre om donasjonen, tilbød de seg kjøpe liket og betale for begravelsen.

SISTE HVILE: Cliff Edwards ligger begravet på Valhalla Memorial Park ved Victory Boulevard i North Hollywood, California. Foto: Arthur Dark/Wikimedia
SISTE HVILE: Cliff Edwards ligger begravet på Valhalla Memorial Park ved Victory Boulevard i North Hollywood, California. Foto: Arthur Dark/Wikimedia Vis mer

Til slutt ble det Actor's Fund of America som tok på seg oppgaven, mens Disney-konsernet sørget for gravsteinen. I tillegg til navnet hans, kan man lese følgende:

Til kjærlig minne om «Ukulele Ike».

Tidenes største sanger

I 2009 ble «When You Wish Upon a Star» inkludert i National Recording Registry, et eksklusivt utvalg av sanger til bevaring for deres «kulturelle, historiske og estetiske betydning» i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress.

Det amerikanske filminstituttet har på sin side rangert den på sjuende plass på listen over filmhistoriens 100 største sanger.

VIDEO: Det blir ikke skikkelig jul uten Timmy Gresshoppe.

Men her i Norge har «When You Wish Upon a Star» først og fremst fått en viktig plass i mange nordmenns julesangbok.

For når vi sitter der framfor TV-skjermen på julaften og Timmy Gresshoppe avslutter tegnefilmkavalkaden med å gi oss alle sin personlige gave - først da kan jula virkelig begynne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer