Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syria-konflikten:

- Hjerteskjærende: Brødre spar graver til andre barn

De siste ukene har minst 70 000 nye barn blitt tvunget på flukt i det nordlige Syria: Enda flere barn mister skolegang og må jobbe, advarer Redd Barna.

SPAR GRAVER: Familien har ikke råd til at brødrene Yazan og Jawad skal gå på skolen. Istedenfor må de jobbe. Med å spa graver. Video: Redd Barna Vis mer

De siste to ukene har verdens øyne vært rettet mot det nordøstlige Syria, der en salig blanding av tyrkiske, kurdiske, amerikanske, russiske og syriske regjeringsstyrker og grupper har vært involvert, etter at Donald Trump trakk et lite antall soldater ut av området.

HARD JOBB: For de to brødrene i Idlib. Foto: Save the Children
HARD JOBB: For de to brødrene i Idlib. Foto: Save the Children Vis mer

Minst 160 000 mennesker, blant dem minst 70 000 barn, er nå på flukt grunnet de siste ukers uroligheter. Og det i et område der millioner av syriske innbyggerne er på flukt. Flertallet av disse er barn.

- Barna i Syria må få normalitet. Vi får hele tida inn hjerteskjærende historier. I Idlib er det to brødre som spar graver til andre barn, sammen med faren, sier Ahmad Yamin, kommunikasjonsdirektør for Redd Barna i området.

KLAGER IKKE: Åtteårige Jawad har aldri gått på skole. Han håper en gang å kunne jobbe med maskiner og tjene litt mer penger. Foto: Save the Children
KLAGER IKKE: Åtteårige Jawad har aldri gått på skole. Han håper en gang å kunne jobbe med maskiner og tjene litt mer penger. Foto: Save the Children Vis mer

Ikke råd til skole

Jawad (8) og Yazan (15) burde ha vært på skolen, men driver tungt gravearbeid sammen med faren Ghassan i den opprørskontrollerte Idlib-regionen, nord-vest i Syria. Familien kommer egentlig fra Aleppo, men flyktet på grunn av krigen. De har også bodd under terrorregimet IS.

- Barna skulle ha vært på skolen, få utdannelse og ordentlige klær. Men vi har ikke råd til det og jobber her på gravplassen, sier Ghassan.

HJELPER PAPPA: Åtteårige Jawad. Foto: Save the Children
HJELPER PAPPA: Åtteårige Jawad. Foto: Save the Children Vis mer

Han viser til at han gjerne skulle ha gitt barna en bok eller en leke.

- Men hvor skulle jeg få penger fra? De har søsken og familie som må spise og drikke vann, sier han.

Har en drøm

15-årige Yazan var i sitt andre skoleår da Syria-krigen brøt ut og familien la på flukt. Siden da har han jobbet. Lillebroren Jawad har aldri satt sine bein på skolen.

GRAVERE: Yazan, Jawad og faren Ghassan. Foto: Save the Children
GRAVERE: Yazan, Jawad og faren Ghassan. Foto: Save the Children Vis mer

- Jeg er ikke redd for å jobbe her fordi alle er døde. Her hjelper jeg far med å grave graver. Etterpå fyller vi de med jord og rydder rundt. Vi vanner også trærne og blomstene her, sier Jawad.

Han håper en gang å få en jobb der de tjener litt mer enn det de gjør i dag. Lønna til faren og sønnene er så lav at de aldri går mette til sengs.

- Jeg håper at jeg en gang får en jobb der jeg kan fikse maskiner, tjene penger og kjøpe leker, sier han.

Den lille gutten drømmer tilbake til da livet hans var lettere.

- Før pleide vi å leke med et fly eller en liten bil. Vi pleide å leke ute, men etter at vi flyktet, er jeg ikke med vennene lenger. Mange av dem er døde også, sier han.

Årevis på flukt

Familien har flyktet en rekke ganger siden borgerkrigen i Syria startet for fullt i slutten av 2011. Akkurat som veldig mange andre syrere.

- Når vi hører om Idlib i nyhetene, hører vi stort sett om at det er her militante grupper befinner seg. Men over halvparten av innbyggerne i Idlib er flyktninger, sier Yamin.

Før Syria-krigen bodde det 1,5 millioner mennesker i Idlib. I dag huser regionen mer enn tre millioner mennesker, som har flyktet fra andre områder i Syria. Rundt halvparten av dagens Idlib-innbyggere er barn, som Yasan og Jawad.

- Akkurat nå er det ingen bombing her, men vi frykter det verste. Om kampene tar seg opp her, har de ingen steder å dra. Samtidig er flere hundretusen av barna her uten skolegang. Barna i Syria må få tilgang til litt normale liv og ikke mer konflikt, sier Yamin, tydelig oppskjørtet og frustrert.

Han forteller om barn som aldri har sett en leke. Som er traumatiserte, men som må jobbe.

- Dette er ingen barndom. Når jeg hører USAs Trump prate om alt det gode USA gjør her, begynner blodet mitt å koke. Det vi som jobber i regionen opplever, er stadig flere mennesker på flukt. Og nå er vinteren snart her, sier Yamin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media