- Hjerteskjærende ondskap i retten

Men retten må legge "mørkets puslespill" for å komme fram til en rettferdig dom, sa Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg startet landsstyretalen med å kommentere den pågående rettssaken etter 22. juli.
- Rettssaken river opp spor, og det er sterkt. Men det mest grusomme har allerede skjedd. Det var på Utøya og i regjeringskvartelet at mennesker døde og ble skadet. I rettssalen møter vi igjen ondskapen. Det er hjerteskjærende.
Mørkets puslespill
- Men retten må legge dette mørkets puslespill fram mot en rettferdig dom. Angrepet var rettet mot regjeringskvartalet og AUF, mot folkestyret og ung engasjement. En fri og uavhengig domstol er en bærebjelke i dette demokratiet. Fordi angrepet var rettet mot oss, er det særlig viktig at oppgjøret skjer på rettssatens premisser. Det er vise respekt for demokratiet og dem vi mistet. De er igjen tid for å stille ekstra opp for hverandre. For de som var der, de pårørende, alle som sliter med gjensynet med ondskapen. Vi glemmer ikke løftene vi ga da det var som vondestt, en skulder å lene seg mot, en hånd å holde i, sa Stoltenberg.
Stolt av AUF
Han sa han er uendelig stolt over AUF'erne.

- Midt i dramaet hører vi unge, klare stemmer med kloke ord. Dere nekter å være ofre, men stiller opp for hverandre og de verdierne dere tror på, sa Stoltenberg. Han trakk spesielt fram Kamzy Gunaratnam som skriver dagbok fra retten i Dagbladet.

Livet skal leves
Hun takket også AUF-leder Eskil Pedersen og andre i AUF-ledelsen som understreker at livet må leves, tross rettssaken.
- Mange følger det som skjer i Tinghuset tett. Jeg forstår at noen har behov for det. Men for å si som Eskil sier, ikke glem å leve livet, ikke glem skole og jobb. AUF skal videre, og Ap skal nå nye mål. Vi skal kjempe for målene vi kjempet for da Ap ble stiftet i 1887, sa Stoltenberg.