Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset i USA:

- Hjerteskjærende

USA nærmer seg en dyster og morbid milepæl. Slik markeres det av avisa The New York Times.

Foto: Agustin PAULLIER / AFP
Foto: Agustin PAULLIER / AFP Vis mer

Storavisa The New York Times vekker oppsikt. Natt til søndag norsk tid publiserte avisa et bilde av avisforsiden for søndag 24. mai.

I en egen artikkel forklarer avisa at i stedet for artikler, bilder og grafikk som normalt sett publiseres på forsiden, vil det søndag bare være ei lang liste navn.

Dette er navn på personer som har mistet livet til coronapandemien.

Med en forside satt sammen av nesten 1000 navn, markerer The New York Times at USA nærmer seg en grufull og morbid milepæl: 100 000 døde under pandemien.

Små glimt av livene

- De var ikke bare navn på en liste. De var oss, står det på forsiden.

- Tall alene kan umulig måle virkningen av coronaviruset på Amerika, uansett om det er antall pasienter behandlet, jobber avbrutt eller liv kuttet kort, fortsetter avisa.

De tusen personene publisert i søndagens avis reflekterer bare én prosent av dødstallet.

- Ingen av dem var bare tall, skriver avisa, og starter på den lange lista navn.

Å trykke 100 000 prikker eller figurer på en side «sier deg ikke mye om hvem disse personene var, livene de levde og hva det betyr for oss som et land», forklarer Simone Landon ved avisas grafikkavdeling.

Et helt team fra avisa gikk gjennom en liste på nesten 100 000 navn fra nekrologer og dødsannonser rundt om i USA med covid-19 oppført som dødsårsak, og plukket ut «fraser som skildret det unike i hvert tapte liv.»

Avisa gir altså leserne små glimt inn i livene til ofrene coronapandemien, for eksempel: «Cody Adolph, 44, entreprenør og eventyrer».

CORONASYK: Viruset førte til ekstremt vekttap. Video: Dagbladet TV / thebearded_nurse @Instagram Vis mer

- Mer en statistikk

På fem timer har avisas Twittermelding med forsiden vedlagt fått over 177 000 likerklikk og 113 000 «retweets».

Joe Biden, som ligger an til å bli demokratenes presidentkandidat i årets valg, er en av dem som lar seg røre av avisforsiden.

- Dette er rystende - og en hjerteskjærende påminnelse om at dødstallene vi ser i nyhetene er så mye mer enn bare en statistikk. Hvert eneste markerer ei framtid kuttet kort og en familie og et samfunn som aldri vil bli det samme, skriver Biden på Twitter.

Ian Bremmer, en amerikansk statsviter og grunnleggeren av Eurasia Group, mener avisforsiden gir et inntrykk av virkningen viruset har hatt på landet.

- 100 til av disse, og så har man det amerikanske dødstallet til dags dato, skriver han, og takker avisa.

- Jeg håper The New York Times og alle aviser i USA gjør dette hver søndag fram til pandemien er over. Vi må starte hver uke med å se i speilet av vårt «uberegnelige tap», skriver forfatteren og historikeren Ibram X. Kendi.

- Vi må vokte oss mot faren av å glemme, kommenterer journalist Dan Rather, som en av mange amerikanske journalistkolleger som berømmer papiravisas forside.

- Første gang

- Dette er første gang i avisas historie, i moderne historie, at de kjører en full side som dette, ingen andre bilder eller nyheter, bare navn, sier CNNs mediekorrespondent Brian Stelter.

Stelter sier at avisa prøver å vise et eksempel på det menneskelige tapet.

- Men du må trykke denne siden 100 ganger til for å komme til punktet hvor du viser alle navnene, alle ofrene av denne krisa.

Stelter påpeker at USA «bare er i første bølgen av dette».

- De valgte å trykke navnene nå, delvis fordi vi nærmer oss milepælen, men også fordi det er en følelse av utmattelse blant mange.

Hardt rammet

Avisa er åpenbart basert i byen og staten som har vært hardest rammet i USA. Slik som andre sterkt berørte steder i verden, har hjerteskjærende historier fra New York preget nyhetsbildet rundt om i verden.

- Døden er kommet veldig nærme, skrev Dagbladets journalist i New York i midten av april.

I sin rapport fra innsida av episenteret, skildret han hvordan «døden treffer deg også bokstavelig talt på gata.»

- Utenfor mange av byens sykehus står det svære kjøletrailere. Dødstallene er så voldsomme at de ikke har plass nok til alle likene. Ved et sykehus i mitt nærmiljø, Wyckoff Heights Medical Center, ble jeg selv vitne til at sykehuspersonell trillet ut lik på rekke og rad og plasserte dem i traileren.

NB! STERKE INNTRYKK: Et sykehus i New York har sluppet fotografene inn på akuttmottaket. Video: AP Vis mer

Lørdag kunne delstaten melde om 84 dødsfall det siste døgnet. Det var første gang siden slutten av mars at det meldes om færre enn hundre døde, opplyste guvernør Andrew Cuomo.

- Det er uten tvil en tragedie, sa Cuomo om lørdagens dødstall.

Men han sa også at den nedadgående trenden var et positivt tegn. New York er langsomt i ferd med å trappe ned de omfattende smitteverntiltakene.

- Det at det er så lavt som det er, er virkelig gode nyheter. I mitt hode ville jeg hele tiden under 100. For meg er det et tegn på virkelig framgang, sa guvernøren.

UENIGE: President Donald Trump og hans fremste smittevernekspert Anthony Fauci har ikke likt syn på gjenåpning av USA. Video: CNN Vis mer

Frykt for ny bølge

Ifølge Johns Hopkins Universitys liveovervåkning, nærmer USA seg 100 000 dødsfall. I skrivende stund er det rapportert over 97 000 dødsfall knyttet til viruset, i tillegg til over 1 600 000 smittetilfeller.

Mandag er det Memorial Day, den tradisjonelle starten på sommeren i USA. Noen eksperter frykter at varmere vær, kombinert med nedtrapping av tiltak rundt om i landet, vil føre til en dødelig, ny bølge av viruset, skriver The Guardian.

Fredag sa den amerikanske legen Anthony Fauci, en av verdens fremste smitteeksperter og en del av Trumps team som jobber med pandemien, at nye, lokale utbrudd er uunngåelige om det løses opp på tiltakene.

Også Europa har blitt advart om en ny coronabølge. Spørsmålet er ikke om det vil komme en ny bølge, men hvor stor den blir, advarte Andrea Ammon, leder for Det europeiske smittevernsenteret (ECDC).

Også det norske Folkehelseinstituttet har advart om at nye bølger av viruset kan komme samtidig med de årlige influensaepidemiene i oktober.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!