Hjerteslag fra flertall

Senatet i den amerikanske kongressen er delt på midten med 50 plasser til hvert parti. Demokratene får kontroll hvis en motstander faller fra og lytter ivrig hver gang en republikaner nyser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tipsene går høyt om hvilken senator som dør først. Det kan ikke nektes at 98 år gamle Strom Thurmond har tetplassen. Han er ellers nummer tre i 'arverekka' dersom USA skulle miste sin president, visepresident og lederen av Representantenes hus på en gang. Ikke særlig sannsynlig, men tanken på president Strom er nok til at hjertet hopper over et slag.

Thurmond er angivelig i god form, om ikke i sitt livs beste. Han ble forleden bursdagsintervjuet av en avis i hjemstaten South Carolina og måtte ha hjelp til å huske at han er 98, ikke 88 år gammel. Det skriver iallfall spaltisten Gail Collins i New York Times.

Glemsk

I et annet intervju fortalte Thurmond at han overveier å trekke seg fra Senatet og overlate plassen til kona Nancy. De to ble separert for ni år siden. Senatoren glemte tilsynelatende at det er delstatens demokratiske guvernør som utpeker etterfølgeren hvis Thurmond på den eller andre måten forlater Senatet mellom valgene. Dagen etter modererte 98-åringen sine uttalelser, medarbeidere skyldte underhånden på sviktende hukommelse.

Clinton forbannet

En annen innbarket sørstatsreaksjonær, utenrikskomiteens leder Jesse Helms, får også mange uforskammede antydninger om helsa. Helms er riktignok en yngling på 79. En rekke medisinske plager, kreft og hjerteoperasjoner, tvinger ham til bevege seg rundt Capitol Hill på en liten scooter. Men han er egentlig i ganske god form, alt tatt i betraktning, og medarbeiderne er grundig lei av å kommentere sjefens helse. Forleden sendte de ut en pressemelding om at senatoren fra North Carolina er frisk.

Republikanerne er kraftig irritert over spørsmålene. Men indignasjonen hadde vært mer troverdig om ikke senator Trent Lott i spøk hadde antydet at Hillary Clinton kan bli truffet av lynet før hun inntar senatsplassen i januar.

Ektemann Bill ringte Lott og fordømte uttalelsen. Republikaneren hevdet han var unøyaktig sitert og Clinton skal ha svart med et enstavelsesord New York Times velger å ikke trykke.

<B>ROTTEHULL:Jesse Helms kaller uhjelp "å helle penger ned i fremmede rottehull". Her sammen med FNs generalsekretær Kofi Annan for et år siden
UKLAR:Senator Thurmond hadde æren av å åpne riksrettssaken mot president Clinton for to år siden. Han virket litt i villrede om hva han holdt på med.