HJERTEFARLIG: Dyp sorg øker risikoen for hjertesykdom, viser ny forskning.Foto : Terje Bendiksby / SCANPIX
HJERTEFARLIG: Dyp sorg øker risikoen for hjertesykdom, viser ny forskning.Foto : Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

Hjertesorg øker risikoen for hjerteinfarkt

Risikoen er opp til 21 ganger høyere, viser ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterlatte i dyp sorg har høyere risiko for å bli rammet av hjerteinfarkt like etter at de har mistet en nær og kjær, melder Forskning.no.

Infarktrisikoen er 21 ganger høyere første dag etter at man har mistet en kjær person, og etter ei uke, løper man seks ganger så stor risiko for hjerteinfarkt som normalt, melder BBC.

Studien, som omfatter rundt 2000 forsøkspersoner, er publisert i tidsskriftet Circulation.

Psykisk stress Forskerne trekker fram at det psykologiske stresset som følger med dyp sorg kan gi høyere puls og blodtrykk, samt uønskede forandringer i blodårene som medfører tilstopninger - og dermed infarkt.

I tillegg sliter folk gjerne med søvnen i starten av en sorgprosess. De kan ha laber appetitt og høyere kortisolnivåer, hvilket også vil kunne øke infarktfaren, skriver Forskning.no.

Dette er hva forskerne fant ut:

•270 personer (13.6 prosent) opplevde å miste en de var glad i mindre enn seks måneder før de fikk infarkt. Blant disse ble 19 rammet innenfor dagen etter at de mottok et dødsbudskap.

•I rene tall melder forskerne at infarktfaren etter ei uke varierer fra ett tilfelle per rundt 300 personer hos de med høy risiko, til færre enn ett tilfelle per 1 000 personer i lavrisiko-gruppen.

Dør tidlig Tidligere studier har vist at tap av ektefelle eller egne barn øker risikoen for at etterlatte dør for tidlig.

Det er også kjent fra tidligere at sørgende ektefeller har en generelt høyere dødsrisiko, og at den opprettholdes over tid.

Nylig viste en studie at foreldre som opplever at egne barn dør før de er ett år, har dobbelt så høy dødsrisiko i 15 år etterpå, sammenlignet med foreldre som ikke har mistet barn tidlig.

Denne forskningen ble lagt fram i Supportive & Palliative Care i september 2011, skriver forskningsmagasinet.