Hjertestarter til ansatte

Forsikringsselskapet Vesta har kjøpt egen hjertestarter for å kunne redde livet til ansatte som får hjerteproblemer på jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år får cirka 17 000 nordmenn hjerteinfarkt, og rundt 6 000 dør av plutselig hjertestans. Forsikringsselskapet Vesta turte ikke lenger satse på at ambulansen skulle nå frem i tide, og har som en av landets første bedrifter gått til innkjøp av egen hjertestarter. 13 av de ansatte har fått opplæring i å bruke apparatet, skriver Aftenposten.

- Det er betryggende å vite at dersom en kollega får hjertestans, så vil vi sannsynligvis kunne redde livet til vedkommende, sier verneombud Edna Åsen til avisen. Hun mener høy gjennomsnittsalder blant ansatte og økning i antall livstilssykdommer er en god grunn til å gå til ansaffelse av apparatet.

Kan redde liv

Hver dag får mellom 15 og 20 hjertestans og dør før de kommer til sykehus. Etter at hjertet har sluttet å slå tar det få minutter før hjernen skades så mye at man dør.

- I 90 prosent av tilfellene er hjertestarteren det mest optimale en kan benytte på mennesker med hjertestans, sier hjertespesialist og daglig leder ved Norsk akuttmedisinsk kompetansesenter ved Ullevål sykehus, Lars Wik. Han påpeker at det fremdeles er viktig å kunne bruke munn til munn metoden og brystkompresjon, men mener flere bedrifter bør kjøpe hjertestartere til sine ansatte.

- I mange tilfeller så kommer den lokale ambulansetjenesten for sent. Ved at noen kolleger rykker ut i løpet av et minutt eller to kan det redde liv.