Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjertesyke Aida (7) får bli i Norge

Etter at tingretten omgjorde UNEs utkastelsesvedtak. - Tok ikke hensyn til barnets beste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Oj, oj, oj! Jeg er så glad at jeg gråter, sier iransk-kurdiske Avin Khadir Yousef (22).

Når Dagbladet.no ringer, er det bare en time siden hun har fått vite at Oslo tingrett har omgjort Utlendingsnemdas vedtak om å kaste Yousef og hennes sju år gamle hjertesyke datter ut av Norge.

Nå skal de to som har bodd i Norge siden 2002 feire at de får bli.

- Vi har sjampanjen klar, sier Yousef fra hjemmet på Lillehammer.

Alvorlig hjertefeil

Grunnen til at tingretten - stikk i strid med Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemdas vedtak - har bestemt at de skal få opphold i Norge, er at sju år gamle Aida er født med en alvorlig hjertefeil.

Hun ble første gang hjerteoperert i Iran da hun var omkring 13 måneder. I Norge ble hun operert på Rikshospitalet samme år som hun kom, men jenta har siden den gang slitt med væskeansamling i hjerteposen.

Hun har derfor vært innlagt på Sykehuset Innlandet, Ullevål Universitetssykehus og Rikshospitalet til behandling og utredning.

KLAR FOR SJAMPANJE: Iransk-kurdiske Avin Khadir Yousef og datteren Aida Mardan Beigi skal feire at Oslo tingrett har bestemt at de skal få bli i Norge, slik at datteren kan få den nødvendige behandlingen for hjertelidelsen. Foto: Privat
KLAR FOR SJAMPANJE: Iransk-kurdiske Avin Khadir Yousef og datteren Aida Mardan Beigi skal feire at Oslo tingrett har bestemt at de skal få bli i Norge, slik at datteren kan få den nødvendige behandlingen for hjertelidelsen. Foto: Privat Vis mer

Legene har hele tiden ment at Aida med den rette behandlingen ville ha gode muligheter til å bli frisk. I legeerklæringen fra januar 2005 skrev overlege Per G. Bjørnstad på Rikshospitalet følgende:

«Hennes kliniske tilstand er god og vi regner med at pasienten etter den trolig nødvendige behandling vil kunne føre et helt normalt liv langt inn i fremtiden.»

Utlendingsnemda (UNE) har ikke lagt særlig vekt på barnets helsetilstand og behandlingsmuligheter. Det burde de, sier Oslo tingrett i dommen.

Barnekonvensjonen

Retten peker på at det ikke er vist til FNs Barnekonvensjon artikkel 3, som sier at hensynet til barnets beste skal være det viktigste.

I dommen rettes det hard kritikk mot måten UNE har vurdert mulighetene for å få opphold i Norge på humanitært grunnlag.

«Hovedproblemet i UNEs vedtak er imidlertid at det ikke er foretatt en grundig helhetsvurdering knyttet til «barnets beste», slik konvensjonen forutsetter at man skal gjøre.»

Retten anser dessuten den lange behandlingstiden som saksbehandlingsfeil når den ene parten er et barn.

Hjertesyke Aida (7) får bli i Norge

- De vil ikke klart seg

Advokat Ellen-Karine Hektoen, som har representert Avin Khadir Yousef og lille Aida Mardan-Beigi, er naturligvis glad for dommen og omgjøringen av UNEs vedtak.

- Vi er selvfølgelig glad og lettet. Vi mener absolutt at det er en riktig dom, sier Hektoen til Dagbladet.no.

Hun forteller at Aida nå får hjertebehandling på Rikshospitalet, samt at hun har et behandlingsopplegg i forhold til å trene de psykomotoriske ferdighetene.

Advokat Hektoen frykter hva som kunne skjedd dersom Aida og moren ble hjemsendt til Iran.

- Vi førte et vitne for retten, en iransk-kurdisk lege. Han har fortalt det vi har fått bekreftet fra annet hold, nemlig at det i Iran er et svært todelt system mellom det private og offentlige.

- Legen fryktet at den unge kvinnen og den lille jenta rett og slett ikke ville klart seg, sier Hektoen.

Sådde tvil

Utlendingsnemda på sin side la i retten vekt på at 22 år gamle Avin Khadir Yousef har avgitt uriktige og forskjellige forklaringer om hennes situasjon i hjemlandet, og om hvordan hun og datteren kom seg til Norge.

UNE så det ikke som sannsynliggjort at moren risikerte forfølgelse fra svigerfamilien ved retur, og fant derfor ikke grunnlag for å innvilge oppholdstillatelse på flyktninggrunnlag.

Heller ikke ut fra en skjønnsmessig vurdering kunne UNE se at saksøkerne hadde krav på opphold på humanitært grunnlag. Det at det ikke var vist til FNs Barnekonvensjon i vedtaket, anså ikke UNE som saksbehandlingsfeil.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet.no å komme i kontakt med advokat Kine Elisabeth Steinsvik som representerte UNE, eller førstekonsulent i UNE, Gry Myklebust.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling