Hjertesyke frykter sex

To av tre som ringer Nasjonalforeningens Hjertelinje for å få hjelp, er middelaldrende kvinner. Mange bekymrer seg for sine hjertesyke ektemenn og mangelen på sex etter et hjerteinfarkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Å dø i en orgasme, er den store frykten for mange etter et hjerteinfarkt. Resultatet blir at den hjertesyke unngår nærhet for ikke å invitere til sex. Dette opplever partneren ofte som vanskelig, sier spesialsykepleier Liv Heidi Brattås Remo, i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

I september i fjor åpnet de Hjertelinjen - en telefontjeneste for alle som har spørsmål om hjertesykdom. Daglig ringer opp mot 15 personer inn sine tanker, følelser, spørsmål og frustrasjoner.

To av tre er kvinner i 50-åra. «Hvor mye kan jeg kreve av mannen min?» er et spørsmål som går igjen.

- Det gjelder fysisk aktivitet generelt, og sex spesielt. Mange faller tilbake til gamle synder etter hjerteinfarktet. De legger seg til på sofaen og lever rolig av frykt for å få et nytt infarkt. For å unngå samleie, avstår de fra nærhet til partneren, sier Brattås Remo.

Sex er tabu

De første to månedene etter sykehusoppholdet er sex et ikke-tema for de fleste hjertesyke. Når hverdagen kommer og ting begynner å normalisere seg igjen, kommer imidlertid kravene og forventningene fra partneren.

- Å spørre legen om sex er for mange tabu. Det er mye lettere å spørre om kosthold, mosjon og kolesterol, og heller ringe anonymt til Hjertelinjen for å spørre de intime spørsmålene, tror Liv Heidi Brattås Remo.

Men selv på telefon sitter temaet langt inne hos mange.

- De vil gjerne vite, men tør ikke spørre. Problemet er større enn vi tror, sier hun.

Ingen diagnose

Hjertelinjen kan verken stille diagnose eller legge opp individuelle treningsprogram. Men generelle råd er spesialsykepleierne kvalifisert til å gi.

- Når du er så frisk at du kan reise hjem fra sykehuset, er det bare å begynne å gjenoppta samlivet igjen. Men vi advarer hjertesyke mot å hive seg ut i nye forhold. Det er ikke tida for å imponere og oppleve ekstra «trigging», råder Brattås Remo.

HJERTELINJEN: Liv Heidi Brattås Remo.