Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hjertet hoppet

Utenriksminister Jan Petersen, FNs Kofi Annan og flere tusen diplomater, statsoverhoder og journalister var sperret inne i FN-bygningen i flere timer i går. - En fryktelig tragedie, sier Jan Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-bygningen og New York var i går full av statsoverhoder, diplomater og FN-ansatte. Sikkerheten var på topp da arbeidsdagen startet. Men klokka 9.17 skjedde det alle fryktet: et American Airlines-fly hadde styrtet i New York.

- Hjertet mitt hoppet litt. Når en ny flystyrt skjer så nær 11. september, er det klart at mange er ekstra på vakt. Min første tanke var likevel at dette var en ulykke, sier utenriksminister Jan Petersen. Som de fleste andre menneskene i FN-bygningen, plasserte utenriksministeren seg foran tv for å se hva som hadde skjedd.

- Det er en voldsom tragedie. Før møtet i Sikkerhetsrådet holdt vi derfor ett minutts stillhet, sier Petersen, som fikk gjennomført alle de planlagte møtene i går til tross for flystyrten.

- Rystet

Ifølge den norske FN-delegasjonen var det ingen tegn til panikk i FN-bygningen.

- Vi kan ikke sammenlikne dette med 11. september. Da hersket det vantro, sjokk og panikk. Nå har vi blitt vant til å forholde oss til et trusselbilde, forteller den norske FN-delegasjonens presserådgiver, Kjetil Stormark, til Dagbladet.

Men unntak av 11.september kan ikke diplomater og FN-medarbeidere Dagbladet snakket med huske at FN-bygningen har blitt avstengt.

Høy sikkerhet

Inne i FN-bygningen har det heller aldri vært så høy sikkerhet. Folk måtte alle gjennom 10- 15 metalldetektorer, i tillegg til at diverse andre sikkerhetstiltak ble igangsatt.

Inngående trafikk til FN ble også stoppet. USAs utenriksminister Colin Powell måtte gå de siste meterne til bygget.

- Når meldingen kom inn, ble alle rystet. Tenk deg situasjonen: Så mange statsledere som var samlet i FN-bygningen på en gang. Folk trakk paralleller til 11. september, sier pressetalskvinne Ane Haaheim.

NÆR KATASTROFEN: Utenriksminister Jan Petersen var raskt på plass foram tv-apparatene i FN-bygningen for å få siste nytt om flystyrten.
Hele Norges coronakart