Savnet turgåer funnet:

Hjertet slo ikke på 45 minutter - overlevde

En turgåer som gikk seg vill i en snøstorm i Mount Rainier nasjonalpark i USA, ble funnet etter et hardt døgn ute. Da han ankom sykehuset sluttet hjertet hans å slå, men så skjedde det utrolige

45 MINUTTER: Michael Knapinski ble funnet etter et hardt døgn på fjellet. Da han ankom sykehuset, stoppet hjertet hans å slå - men legene ga ikke opp. Foto: Susan Gregg / University of Washington Medicine / AP / NTB
45 MINUTTER: Michael Knapinski ble funnet etter et hardt døgn på fjellet. Da han ankom sykehuset, stoppet hjertet hans å slå - men legene ga ikke opp. Foto: Susan Gregg / University of Washington Medicine / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

45 år gamle Michael Knapinski fra Woodinville i Washington var på en snørik tur med en venn morgenen lørdag i forrige uke. De to ble atskilt fra hverandre, og mens Knapinskis venn fortsatte på ski til en camp i nærheten, bevegde han selv seg til deres avtalte samlepunkt.

- Jeg var ganske nærme enden, men så inntraff snøstormen for fullt, og jeg så ingenting, sier Knapinski til Seattle Times.

Det siste han husker fra turen, var at han tok små skritt ned fjellet – omgitt av hvithet.

- Deretter husker jeg ikke hva som skjedde. Jeg tror jeg falt, sier han og peker på blåmerker og sår over hele kroppen.

45-åringen kom aldri fram til samlepunktet.

SVALBARD: Det gikk ikke helt som planlagt for eventyreren Mike Horn under en ekspedisjon på Svalbard. Video: ViralHog. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Funnet dagen etter

Det ble iverksatt en stor redningsaksjon etter Knapinski som pågikk gjennom natta, men måtte settes på pause tidlig søndag morgen, da forholdene og de lave temperaturene ble for krevende, skriver AP. Søndag formiddag startet aksjonen opp igjen. Også et redningshelikopter ble rekvirert for å bistå i letingen.

Og til slutt var det nettopp dette som fant Knapinski, omtrent 1,6 kilometer fra snøbreen Glacier Bridge, forteller nasjonalparken til Seattle Times.

Knapinski ble fraktet til og ankom Harborview Medical Center, som er et offentlig sykehus som ligger i First Hill-området i Seattle i Washington, søndag kveld.

MOUNT RAINIER: Det var på en tur i Mount Rainier nasjonalpark at Michael Knapinski kom bort fra turkameraten og ble meldt savnet i forrige uke. Foro: Elaine Thompson / AP / NTB
MOUNT RAINIER: Det var på en tur i Mount Rainier nasjonalpark at Michael Knapinski kom bort fra turkameraten og ble meldt savnet i forrige uke. Foro: Elaine Thompson / AP / NTB Vis mer

«Døde»

Lege Janelle Badulak, som var en av de første til å behandle 45-åringen, forteller til lokalavisa at Knapinski fremdeles hadde puls da han ankom sykehuset, men at han etter hvert fikk hjertestans.

- Han døde på akuttmottaket, noe som ga oss en unik mulighet til å prøve å redde ham ved å ta i bruk en spesiell metode. Han lå i den mest avanserte formen for kunstig livsstøtte vi har i verden, sier Badulak til Seattle Times.

Begrepet «død» eller «døden» er imidlertid både i norsk og internasjonal medisin og juss definert som et totalt irreversibelt opphør av et individs liv, noe som ikke gjaldt Knapinski.

Han forble heller liggende uten hjerteslag i omtrent 45 minutter, mens legene gjentatte ganger ga ham hjerte-lunge-redning og ekstrakorporal membranoksygenering, forteller Badulak.

Sistnevnte behandling går ut på at oksygenfattig veneblod ledes ut av kroppen, vanligvis fra høyre forkammer, og pumpes forbi en tynn membran som erstatter lungenes normale funksjon når det gjelder blodets opptak av oksygen og utskillelse av karbondioksid. Det oksygenerte blodet pumpes deretter tilbake i blodbanen, ifølge Store norske leksikon.

Behandlingen er svært ressurskrevende og kan i seg selv forårsake alvorlige komplikasjoner, først og fremst på grunn av forandringer i koagulasjonssystemet. Nytten av slik behandling ved lungesvikt hos voksne er fortsatt omstridt.

Etter at legene hadde klart å få hjertet til Knapinski til å slå igjen, fortsatte de hele kommende natt med å stabilisere ham.

Og to dager seinere åpnet han øynene igjen.

400 ÅR GAMMEL: En italiensk alpinist oppdaget dette dyret på en tur over fjellet i Sør-Tirol. Video: Emilie Rydning / Dagbladet / Eurac Research Vis mer

- Utrolig sterkt

Ifølge AP var det første Knapinski ba om å få ringe hjem til familien.

- Han gråt, de gråt og jeg er temmelig sikker på at også jeg gråt litt. Det var utrolig sterkt å se en person som vi hadde jobbet så iherdig med å redde fra start til slutt, våkne opp på så dramatisk og imponerende vis, sier anestesisykepleier Whitney Holen, som var ved Knapinskis side da han kom til live igjen, til lokalavisa.

- Han kom tilbake fra døden. … Kanskje ikke en ting som er helt medisinsk korrekt å si, men hjertet hans slo ikke på 45 minutter. Det er fantastisk, legger medisinsk direktør ved Harborviews kirurgiske intensivavdeling, lege Saman Arbabi, til.

Knapinski selv, som til vanlig bruker mye tid på frivillig arbeid med å bygge hus for fosterbarn, er klar på hva han skal gjøre videre:

- Så fort jeg blir helt frisk igjen, skal det bli mitt kall i livet – bare hjelpe andre. Jeg er fortsatt sjokkert og overrasket, sier han og takker sykehuset og menneskene som ikke ga ham opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer