Hjertet sviktet på nytt

Andreas Lunnan fikk ikke engang lov til å flytte bilen da han oppsøkte lege. Han ble innlagt på flekken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LEVANGER (Dagbladet): -  Jeg ble forferdelig tungpustet og oppsøkte legen. Jeg ble skikkelig skremt, sier den kjente tv- og radio-journalisten.

Dette skjedde i mai i år. Lunnan var i ferd med å avslutte arbeidet med boka «Hjertebanken», som kommer ut på Communicatio Forlag. Nå har han skrevet et nytt kapittel, der hans siste erfaringer med hjertet er omtalt.

«Noe har tydeligvis vært på gang i ukevis. Tungt å gå trapper, slitsomt å komme i gang med treningsøkter; har liksom ikke fått fylt brystkassen. (...) Siden begynnelsen av mars har jeg stadig våknet tidlig på morgenkvisten med pipling i bronkiene og surkling i struperegionen,»

Blodpropp i hjertet

Legene fant en væskeansamling i lungene på grunn av svikt i hjertekapasiteten. Ettersom Lunnan tidligere har hatt et skikkelig infarkt, og seinere en alvorlig hjerterytmeforstyrrelse, er det naturlig at pumpa er blitt preget av det. Men med riktig medisinering skal han kunne leve som normalt igjen.

-  Jeg føler meg i fin form nå, sier Lunnan.

Vi følger ham til Hjertesvikt-poliklinikken ved Sykehuset Levanger.

-  Men jeg er litt spent, for de fant en blodpropp i hjertet mitt. Må de ta den, så gjør de det, men de tror kanskje den er stasjonær, sånn at jeg slipper.

Ved hjelp av ultralyd kan vi se Lunnans bankende hjerte og blodproppen. Selv vil han ikke se den.

-  Nei takk, den hører ikke med i min nærmeste bekjentskapskrets!

Infarkt som 38-åring

Andreas Lunnan var ikke mer enn 38 år da han ble rammet av hjerteinfarkt. I boka skildrer han sine tanker og følelser.

«Jeg klarte ikke å kvitte meg med frykten for at det kunne være slutt allerede i neste minutt. Optimisten var borte, igjen. Skulle også ungene mine bli tidlig farløse? (...) Hvorfor hadde jeg ikke brukt mer tid på dem? (...) Gråten hogg tak i meg. (...) Kanskje var det skummelt for en hjerteskadd å hikste, men jeg kunne ikke forhindre det. For en idiot jeg hadde vært!»

-  Det er ikke min lidelseshistorie som er viktig her, sier Lunnan bestemt.


Hjerteskolen-  Jeg har ikke skrevet denne boka for å fortelle om et infarkt som skjedde for 26 år siden, og som jeg har snakket om mange ganger før. Hele hensikten med boka er å si noe om veien videre, hvordan du kan leve med en hjertelidelse.

Lunnan vet selv hvor mye det betyr å få informasjon fra folk som har erfaring, og han vet det har kommet mange nye tilbud som kan lette livssituasjonen for hjertesyke. Hjerteskolen er et av dem, og Lunnan har brukt dette som et litterært grep i boka. Innimellom fortellingen om hans egen sykdom, skildrer han sine opplevelser som foredragsholder ved Hjerteskolen. Slik får han fram en rekke spørsmål og svar.

-  Det er ennå så mye uvitenhet og så mange fordommer omkring hjertet, til tross for at det er 12 000- 15 000 som får infarkt i Norge hvert år. I tillegg kommer de mange tusen pårørende, som bør sette seg inn i hva det medfører å få en hjertelidelse.

Lunnan er opptatt av at du kan gjøre mye selv, og at det gjelder å utnytte den tenkepausen som sykdommen gir.-  Du skjønner alvoret når du har en hjertelidelse. Da innretter du deg etter det legen sier, og tar en pause. Det gir tid og rom til å finne ut hva du vil med resten av ditt liv.

-  Hva gjorde infarktet med deg?-  Det må nesten andre svare på. Vi diskuterer jo dette i familien. Jeg hører dem si at jeg har forandret meg, og da tør ikke jeg spørre om det er til det bedre eller det verre, sier Lunnan med et smil.

-  Jeg lever et helt normalt liv, men jeg prøver - hver dag når jeg våkner - å si til meg selv at jeg skal være glad at jeg lever i dag også.