Hjertets veier

Og nå en liten hyllest til blanda par og umake par.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN KJENTE skuespiller Frode Rasmussen (63) og kona Jasmin (21) er i lykkelige omstendigheter, kan vi lese. Et kjærlighetsbarn er på vei. Paret møttes da Frode Rasmussen var på jobb i Thailand og møtte Jasmin på fiskerestauranten der hun var kelner. I fjor giftet de seg. Og som Nettavisen skrev i går: Med en aldersforskjell på 42 år vet skuespilleren at hans ekteskap med thailandske, unge Jasmin var _ og kanskje er _ kontroversielt.

42 års aldersforskjell er svært mye. Men vi er vant til at rynkete, gamle menn finner pur unge koner eller omvendt. Flere skuespillere er med i Eldre engstelige fedres forening. Og mange thailandske kvinner rynker ikke på nesen av 20 års aldersforskjell. Fortsatt vekker det større oppsikt hvis en kvinne er ti år eldre enn ektemannen enn hvis han er 30 år eldre enn henne. For ikke å snakke om hvis hun skulle finne på å være ti centimeter høyere. Da bør hun helst være modell og ekstremt pen. Gamle kjønnsrollemønstre består. Og nye fargerike mønstre oppstår.

THAI TAKK! Norske menn er ville etter thailandske damer. Mange halvgamle ungkarer reiser til Thailand på konejakt eller for å kjøpe sex. Det er ingen hemmelighet at enkelte norske menn inngår serieekteskap med stadig nye thaikvinner og denger dem hele veien til krisesenteret. Det er heller ingen hemmelighet at enkelte thaikvinner skiller seg før blekket oppholdstillatelsen er skrevet med, tørker. Men for mange er ekteskapet lykken. Det er definitivt en vinn-vinn-situasjon for begge. Og for Norge.

Fargerik kjærlighet blomster i homogene Norge. Fordi vi er blitt mer mobile. Økt globalisering fører til mer reising og mindre fordommer. Studenter tar kjærester med hjem fra utlandet, folk jobber overalt på kloden, norske kvinner blir forelsket i utenlandske menn i Norge og norske menn drar til Thailand. Hvert fjerde ekteskap som inngås er mellom en norsk og en utenlandsk statsborger. 13,5 prosent av ekteskapene inngått i 2004 var mellom norsk mann og utenlandsk kvinne. Sju prosent mellom norsk kvinne og utenlandsk mann. Mennene gifter seg også med russiske kvinner og filippinske. Kvinnene faller for menn fra Sverige, Tyrkia, USA og Afrika. Vakre blandingsbarn blir resultatet.

TIL ALLE som synes integreringen går tregt: Flerkulturelle ekteskap er integrering på høyt nivå. Ingen tiltak er så effektive som å dele seng og middagsbord. Begge får unik mulighet til å bli kjent med et annet land, språk og kultur. Man trenger ikke sende poden til dyre skoler i utlandet for at han skal bli språkmektige og framtidsrettet internasjonal.

To trender er tydelige: Grensene blir strengere: Fattig og rik. Islam og kristendom. De og vi. Og verden blir stadig mindre. For å si det med litt store ord: Blandingspar gjør det lettere for Norge å gå inn i den moderne, globale verden. De fører nordmenn nærmere verden.

BEGJÆR OG BESVÆR. Det bor en bitte liten rasist i de fleste av oss. Men begjæret er oftest sterkere enn rasisten, heldigvis. Kjærlighet er et meget effektivt antirasistisk tiltak. Grenseløs kjærlighet er selvsagt også besværlig, med store krav til tilpasning. Og alle møter fordommer. Særlig når hun treffer en afrikaner. Eller han en thailandsk kvinne. Og har paret helt vanlige problemer i forholdet som skyldes kjønnsforskjeller eller dårlig kommunikasjon, kan de være sikre på at det straks heter kulturforskjeller.