«Hjetland har Høyre-allergi»

Bort med enhetsskolen og bort med statlige detaljregulering. Det er Høyres svar til Lærerlagets Helga Hjetland som i går etterlyste klarere skolepolitikk fra Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gårsdagens Dagblad krevde Norsk Lærerlags leder Helga Hjetland svar på hvordan Høyres skole vil bli, og hun advarte mot Høyres forslag om å overføre forhandlingsretten for lærerne fra staten til kommunene: Det vil føre til store forskjeller ved at rike kommuner kan kjøpe de gode lærerne.

- Helga Hjetland har Høyre-allergi: Når Lærerlaget tviholder på at statens forhandlingsrett er lykken, strider det mot det som er normal lønnsdannelse - som reguleres av tilbud og etterspørsel. Hun illustrerer rett og slett hvorfor lærerne har tapt lønnskampen, sier Høyres skolepolitiske talsmann Inge Lønning.

Prestasjonslønn

- Men med lokal forhandlingsrett vil vel de rikeste kommunene få de beste lærerne?

- Ja, og det er greit. Vi kan ikke lukke øynene for at markedsmekanismene virker slik at økt etterspørsel etter gode lærere vil være en drivkraft i lønnsutviklingen.

- Hva med økt lønn gjennom statlig lønnspåslag?

- Det er å tro på julenissen. Det kan gjøres en gang, men ikke flere ganger - da vil systemet bryte sammen fordi andre grupper vil kreve det samme.

- Dere vil jo også ha prestasjonslønn for lærere?

- Ja. Og prestasjonslønna må hver enkelt skoleledelse fordele, slik det er vanlig i næringslivet.

- ... og skolene skal konkurrere mot hverandre?

- Ja. Det beste incitamentet til en bedre skole er konkurranse.

- Slik at en skole på Finnøy eller i Nordreisa skal konkurrere med Bærums-skolene - som kan tilby høyere lønn?

- Da må man også ta levekostnadene i betraktning. Gjør man det, er det ikke sikkert at nettogevinsten blir større i Bærum eller Oslo, sier Lønning.

Mindre regulering

- Men dette betyr et farvel til den norske enhetsskolen?

- Ja. Den har for lengst overlevd seg selv.

- Hva mener Høyre med «å slippe skolene fri»?

- Ved siden av det nevnte: å fjerne alle de statlige «føresegnene» som detaljregulerer skolehverdagen for elever og lærere, slik at lærere som vet best, selv kan innrette hverdagen sin. Det vil effektivisere og frigjøre store ressurser i skolen. Så må et uavhengig statlig tilsyn evaluere og kvalitetssikre resultatene i hver enkelt skole.

SKYLDER PÅ LÆRERNE: Høyres skolepolitiske talsmann Inge Lønning mener at Norsk Lærerlag kan takke seg selv for at lærerlønningene har sakket akterut. Han mener fortsatt at prestasjonslønn er veien å gå for lærerne.