Hjortene dundret mot bilen

- Gevirene klinket mot hverandre.

OPPRØR: To brunstige hannhjorter var midt i en kamp langs E16 kvelden torsdag 5. oktober. Video: Dagbladet / Dag Bunæs Vis mer
Publisert

- Helt fascinerende, en fantastisk opplevelse.

Slik oppsummerer Dag Bunæs et tett på møte med naturen.

Han er mer enn middels opptatt av skogens ville dyr. Men han har aldri vært så nær, bokstavelig talt, som på E16 nord for Hallingby tirsdag 5. oktober klokka 21.44.

Da måtte han lukke igjen bilvinduet på grunn av egen sikkerhet.

Hannhjortene i full kamp var i posisjon til å komme med store gevir inn gjennom åpen rute. Det henger igjen hjortepels fra minst en av dem på bildøra, forteller Bunæs.

SUPERMAMMA: Det er ikke spesielt lurt å nærme seg når elgemamma er på tur med kalvene sine. Det fikk Emil Lossius (17) fra Bodø oppleve fredag 7. oktober. Video: Emil Lossius Vis mer

Ikke vaske bort

Han skal ikke vaske bort hjortemerkene med det første. Bunæs har kjørt veien mellom familiehytta i Fagernes og hjemmet i Kjeller på Romerike siden 1969, men aldri vært i nærheten av noe liknende.

Ringerikes Blad fortalte om naturmøtet først.

- Jeg var på vei hjemover fra byggevirksomhet på eiendommen i Fagernes. Det er 80 kilometers fartsgrense der jeg så to dyr i kamp oppe i skråningen 300-400 meter foran. De kom nedover mot veien.

- Jeg slappet gassen, hadde bare rullefart og satte på alarmlys, sier Bunæs til Dagbladet - tilbake i gravemaskinen i Fagernes.

DET STORE BUKKERITTET: Dag Bunæs fikk en uvanlig tett på-opplevelse på E16 nord for Hønefoss. Foto: Privat.
DET STORE BUKKERITTET: Dag Bunæs fikk en uvanlig tett på-opplevelse på E16 nord for Hønefoss. Foto: Privat. Vis mer

Nede ved kjørebanen hang fortsatt de to hjortene fast i hverandres gevirer da de dumpet bort i bilen til Bunæs. Så forsvant de opp skråningen igjen.

- Jeg var vel vitne til naturopplevelsen et par minutter, sier Bunæs.

To lyder

- Er det noe spesielt som gjorde inntrykk, bortsett fra det du fikk filmet?

- Lydene. Klauvene som klakket i bakken og gevirene som klinket mot hverandre.

- Lærte du noe nytt om hjort?

- Han og jeg som kjørte bak stoppet på første bensinstasjon i Hallingby. Vi leste gjennom basislitteratur om hjort. Jeg hadde ikke tenkt på at den heftigste brunst- og paringssesongen er nå i oktober.

Ifølge Store norske leksikon er Norgesrekorden 20 takker på størrelsen av et hjortegevir.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer