Hjulene faller av kjendis-barnevogn

Barn kan bli skadd. Stokke skifter hjul på 27000 Xplory-vogner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Bente Lindahl (30) fra Valdres kjøpte splitter ny barnevogn i Italia i fjor. Gleden var stor over å kunne trille sin førstefødte, Adele (5 mnd) i den norske designervogna Stokke Xplory. Men kun fem måneder etter at vognen ble tatt i bruk, falt det ene hjulet på den høye, smale vogna av.

- Jeg trillet Adele rundt omkring huset på en grusvei på onsdag i forrige uke, da hjulet plutselig falt av. Hadde det gått i nedoverbakke, kunne det ha gått galt, sier Bente Lindahl. Etter å ha fått en støkk, er Lindahl nå svært kritisk til hvordan produsenten Stokke håndterer hjulproblemet.

- Produsenten innrømmet at de hadde fått flere henvendelser om at hjulet på Stokke Xplory har falt av - at det ikke var første gang det skjedde, sier Lindahl opprørt. Produsenten Stokke innrømmer at det kan være en fare for at hjulet på barnevognen Stokke Xplory kan av.Gjelder 27 000 vogner


- Det viser seg at det kan være en produksjonsfeil. Det vil si at det ikke gjelder alle barnevognene, men at hjulet kan falle av i enkelttilfeller, sier leder for juridisk avdeling i Stokke, Herleif Ulstein.

Ulstein sier produksjonsfeilen kan forekomme på barnevogner innenfor serienumrene: 1-27 295 og 27 698 – 28 097. Sagt med andre ord, kan det skje at hjulet ramler av på barnevogner produsert helt fra den første Stokke Xplory som ble laget i 2001 til og med 30. juni 2006.

Ulstein presiserer at barnevogner med hvite håndtak, ikke har denne typen produksjonsfeil. Han vil imidlertid ikke gå ut med hvor mange tilfeller Stokke har fått innrapportert der hjulet har falt av.

Moren til Adele sier det er skummelt at Stokke har visst om problemet, uten å ha gjort noe med det. Herleif Ulstein tilbakeviser at de ikke har gjort noe med hjulfeilen.


- Hva har dere gjort for å utbedre problemet?


- Vi har gått ut til alle våre forhandlere både i Norge og i utlandet med advarsel og instruks. Vi har også gått ut med varsel til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredeskap, sier Ulstein.


Varsler alle EU-land
Rådgiver i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Sverre Lund Limtun, bekrefter at Stokke har satt igang en såkalt frivillig tilbakekallingsaksjon. Denne måneden ble det sendt ut et såkalt Rapex-varsel fra DSB til alle EU-land, og et varsel er på vei ut til alle forhandlere.

Dokumentasjonen til DSB viser at Stokke har tre ubekreftede meldinger om at forhjulene har falt av slik at barnevogner har tippa. Ett barn skal ha blitt skadd.


- Vi ser svært alvorlig på denne saken. Hvis forhjulene faller av vognene, kan det få fatale konsekvense, og vi følger opp saken overfor Stokke, sier Limtun.

DSB krever at produsenten informerer markedet «tilfredsstillende» - hva det vil si vil bli vurdert i dialog med Stokke i løpet av den nærmeste tida.

- Alle eiere av Stokke Xplory innenfor relevante serienumre, vil få byttet hjulene vederlagsfritt. Stokke ønsker å være 100 prosent sikre på å ha trygge produkter ute hos forbrukerne. Derfor går vi til dette skrittet, sier Ulstein han til Dagbladet.no.
 

- Fikk ikke hjelp


Bente Lindahl har ikke blitt møtt med slik service hittil. Hun forteller at hun først ble engstelig over at hjulet på den nye barnevognen bare kunne falle av sånn uten videre. I møtet med kundeservice hos produsenten, ble hun irritert.

- Først sa de at vi skulle prøve å reparere hjulet selv. Men det var jo ikke mulig. Festeanordningen var helt ødelagt.

- Så sa de at vi skulle få nytt hjul etter to-tre uker. Hver dag måtte vi ringe og mase. Etter mye frem og tilbake i over en uke, fikk vi beskjed om at vi får låne understell, mens forhandleren reparerer, sier Lindahl.

Herleif Ulstein stiller seg uforstående til at Bente Lindahl skal ha fått beskjed om å reparere hjulet selv og at det skulle ta to-tre uker å få nye hjul.

- Her kan det ha skjedd en misforståelse. Dersom et hjul faller av, skal eieren få erstattet hjulet innen 48 timer, sier Ulstein.


Kjendisvogna


Designervogna har fått mye positiv omtale i norske medier og flere priser for sitt spesielle design. I 2005 fikk den Merket for God Design og i fjor vant den den prestisjetunge utmerkelsen «CoolBrand» i Nederland, som blant andre Google, Vespa, Puma og MTV har fått før. Flere kjendiser er eiere av en Xplory-vogn. Blant kjendisene som triller barna sine rundt i vogna er Brad Pitt og Angelina Jolie, Seal og Heidi Klum, Ben Stiller, Russell Crowe, Sophie Ellis-Bexter, Claudia Schiffer, Courtney Cox og Halle Berry, kunne Stokkes markedsavdeling selv fortelle til VG i fjor sommer.

- Det er utrolig mange såkalte kjente som har barnevogna vår, sa administrerende direktør i Stokke, Kristine Landmark, den gang.

For to år siden gjorde Forbrukerportalen en test av barnevogna. De skrev:

«Vogna strøk også i vår holdbarhetstest. Understellet ble ødelagt da vogna, fylt med tillatte vekt, ble satt på et rullebånd, og kjørt i drøyt 30 timer.»

Vogna fikk likevel karakteren «middels» på grunn av sin «lekre finish».

Har du opplevd problemer med Xplory? Diskuter under.

HJULET PÅ BENTES VOGN FALT AV: Hjulet på den prisbelønte barnevognen Stokke Xplory falt av etter kun fem måneders bruk, heldigvis ble ikke lille Adele skadd. Stokke oppfordrer mer enn 27 000 barnevogneiere om å bytte hjulene. Foto: Bente Lindahl.
HJULET PÅ BENTES VOGN FALT AV: Hjulet på den prisbelønte barnevognen Stokke Xplory falt av etter kun fem måneders bruk, heldigvis ble ikke lille Adele skadd. Stokke oppfordrer mer enn 27 000 barnevogneiere om å bytte hjulene. Foto: Bente Lindahl. Vis mer
HAAKON LIKER XPLORY: Viste interesse for vogna under en messe i Tokyo for to år siden. Han og Mette-Marit bruker også Stokkes seng til lilleprinsen.
KJENDISVOGN: Filmstjernen Rachel Weisz er en av mange kjendiser som bruker barnevognen Stokke Xplory.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer