ULV: Stavanger Oilers-profil og kommende Tyskland-proff, Tommy Kristiansen, møtte en ulv på vei ut av sin egen hage torsdag kveld. Tre steder ble det observert ulv i Sarpsborg torsdag kveld. Video: Tommy Kristainsen Vis mer

Hockey-proff Tommy ble skremt - av ulv i hagen

Stoppet bilen for å slippe inn redd kvinne på vei hjem fra jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tøffe ishockeygutter er ikke lettskremte, men i går kveld fikk Stavanger Oilers-profil og kommende Tyskland-proff Tommy Kristiansen (27) seg en støkk hjemme på Kurland i Sarpsborg.

Det han først trodde var en stor hund som kom løpende ut av hagen da han kom hjem, var en ulv.

Han tok fram telefonen og begynte å filme - se ulven løpe foran bilen i videoen over:

- Jeg var jævla glad jeg ikke hadde sluppet bikkja løs uten bånd. Jeg visste ikke at det hadde vært noen ulver rundt omkring her i Sarpsborg.

ULV: Tommy Kristiansen så ulven rusle ut fra hagen da han skulle kjøre inn oppkjørselen sin på Kurland, Sarpsborg. Da kjørte han etter. Foto: NTB Scanpix / Tommy Kristiansen
ULV: Tommy Kristiansen så ulven rusle ut fra hagen da han skulle kjøre inn oppkjørselen sin på Kurland, Sarpsborg. Da kjørte han etter. Foto: NTB Scanpix / Tommy Kristiansen Vis mer

- Det var jo en fascinerende og morsom opplevelse, det er et flott dyr, men litt skremmende at de er så nær. Så det ble en kort tur på bikkja den kvelden,sier den ferske norgesmesteren til Dagbladet.

Redd kvinne langs veien

Mens han kjørte etter ulven og filmet, oppdaget han en kvinne som var på vei hjem fra jobb, og som tydelig virket redd for det hun så.

- Ulven løp foran, og jeg stoppet så hun fikk komme inn i bilen. Hun trodde ikke hva hun så.

Tre steder

- Ulven løp videre oppover, den brydde seg ikke om meg eller henne i det hele tatt, sier den ferske Kongepokal-vinneren Tommy Kristiansen om den uvanlige naturopplevelsen på hjemmebane.

Han har 12 VM- og OL-landskamper for Norge, er tatt ut i den norske troppen til VM i Paris, som starter neste uke. På grunn av skade har han måtte melde avbud både til VM-oppkjøring og mesterskapet. Og dermed fikk han møte ulv i hagen isteden.

Sarpsborg Arbeiderblad fortalte først om ulven i hagen - og rapporterer også om to andre ulveobservasjoner i Sarpsborg-området samme kveld: i Grålum og i Trøsken.

Seksjonssjef Lars Bendik Austmo i Statens naturoppsyn i Trondheim har sett avisbildene fra Sarpsborg, og bekrefter overfor Dagbladet at det ER ulv - en eller flere.

For bare ti dager siden møtte 10 år gamle Live ulv på vei til skolen på Sofiemyr i Akershus, 60 kilometers vei fra Sarpsborg.

FOR 10 DAGER SIDEN: Live møtte denne ulven på vei til skolen, om lag 60 kilometer unna der det ble sett ulv flere steder i Sarpsborg torsdag kveld. Foto: Privat.
FOR 10 DAGER SIDEN: Live møtte denne ulven på vei til skolen, om lag 60 kilometer unna der det ble sett ulv flere steder i Sarpsborg torsdag kveld. Foto: Privat. Vis mer

I samme periode ble det observert ulv i Nordby, Vestby og Ås i samme nabolag.

Blir jagd hjemmefra

- Er det en ny ulveinvasjon i Østfold og Akerhus?

- Neppe. Det er vanskelig å sammenligne på bakgrunn av bildene om det er samme ulven på noen av bildene, er det grunn til å minne om at dette er tiden på året da fjorårets kull blir jagd hjemmefra av foreldrene og må finne sitt eget revir.

- Da er det ganske vanlig at åringene går langs veier og i boligstrøk fordi de ikke har vett på noe annet, sier seksjonssjef Lars Bendik Austmo til Dagbladet.

Forskere og ulveeksperter har ingen indikasjoner på at de unge dyrene er mer aggressive mot omgivelsene da enn nå de blir voksne.

Går flere mil om dagen

- Det er en farlig periode for dem: de kan bli overkjørt i trafikken eller bli angrepet av ulv som venter valper dersom de oppsøker voksne dyr som venter valper på den faste tiden nå i mai. Men løshunder som oppsøker vandrende ungulver er ikke trygge, sier Austmo.

Og selv om ikke bilder gir noen fasit, er det slett ikke umulig at samme dyr er observert i samme område.

- De kan vandre mange mil om dagen. For et par sesongen siden ble en ung ulv fra Østmarka i Oslo registrert i Snilljord vest i Sør-Trøndelag i løpet av to uker, seksjonssjefen i Statens naturoppsyn.