Hodeløs handling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Beslutningen om å sprenge fem atomladninger i Pakistan ble ikke tatt med hodet, men med hjertet, fortalte landets statsminister Nawaz Sharif i en fjernsynstale i går. Og i det indiske parlamentet i New Delhi kort tid etter slo statsminister Atal Bihari Vajpayee fast at Pakistans prøvesprengninger hadde rettferdiggjort Indias egne prøvesprengninger for to uker siden.
  • Slik er den ytre rammen for den politiske utviklingen på det veldige indiske subkontinentet som hentet ut av «Catch 22»: Partene er havnet i en situasjon ingen kan gå seirende ut av. De økonomiske og sosiale konsekvensene blir dramatiske, spesielt for Pakistan, som er den åpenbart svakeste part. Landet bruker 29 prosent av nasjonalbudsjettet til forsvarsformål, og utenlandsgjelda koster over halvparten av det landet har å rutte med. Da er det ikke mye igjen til andre formål.
  • Pakistan er langt mer avhengig av utviklingshjelp og internasjonale lån enn India. Nå går landets befolkning dystre tider i møte, på grunn av boikott av bistandsmidler. Enda mer vil det svi når USA skrur igjen kranene i de internasjonale kredittinstitusjonene. Det styrker ikke Pakistans kredittverdighet at president Bill Clinton i en halv times telefonsamtale bare timer før det smalt, anmodet statsminister Sharif på det innstendigste om å la det være.
  • Prøvestans-, nedrustnings- og ikke-spredningsavtaler har i de seinere år fått mange til å tro og håpe at atomdemonen var under kontroll. I stedet opplever vi nå et nytt atomkappløp i et område som huser størsteparten av verdens befolkning. Ekstra bekymringsfullt er det at denne utviklingen synes drevet fram av åpenbart nasjonalistiske, religiøse og partipolitiske motiver.
  • Bare et verdenssamfunn ledet med edruelighet og klokskap kan snu den onde spiralen.