Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hodene ruller i Blair-regjeringen

Først ute etter katastrofevalget er skandaleminister Charles Clarke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lokalvalget i England er en katastrofe for Tony Blair og Labour, som har gjort et av sine dårligste valg noensinne: Det britiske arbeiderpartiet mister over 200 representanter, mesteparten av dem til David Cameron og De konservative, som gjør sitt beste valg siden 1992.

Store omrokeringer

Nå tar statsminister Tony Blair konsekvensen og forventes å sparke flere ministere i løpet av dagen for å vinne tilbake sin politiske troverdighet. Først ute er skandalebefengte innenriksminister Charles Clarke, etter at det i forrige måned ble kjent at han løslot over 1000 utenlandske kriminelle som egentlig skulle vært utvist.

Clarke blir erstattet av forsvarsminister John Reid. Nåværende miljøvernminister Margaret Beckett er ny utenriksminister, mens nåværende utenriksminister Jack Straw forlater sin post og blir leder i Underhuset, melder BBC News.

Også visestatsminister John Prescotts jobb henger i en tynn tråd. Prescott ble rett før månedsskiftet hengt ut i sladderpressen etter at det ble avslørt at han hadde et forhold til sekretæren sin.

Også helseminister Patricia Hewitts stilling er utsatt etter at hun terget på seg allerede sinte sykepleiere ved å si at helsevesenet aldri hadde vært så bra, i et år med massive oppsigelser og nedleggelser i nettopp helsevesenet.

Valgets vinnere, De konservative, stempler Blairs utskiftinger som en avledningsmanøver.

- Denne omrokeringen er et forsøk på å dekke over de svært alvorlige tapene for Tony Blair og Labour og de svært gode resultatene for David Cameron og Det konservative partiet, sier skyggeminister George Osborne til BBC.

FIKK SPARKEN: Innenriksminister Charles Clarke. Foto: AP/SCANPIX
FIKK SPARKEN: Innenriksminister Charles Clarke. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Labour bare på tredjeplass

Gårsdagens valg omfattet bare England og ikke Wales, Skottland og Nord-Irland. Beregnet stemmefordeling for et tenkt nasjonalt valg viser at toryene ville fått hele 40 prosent, liberaldemokratene 27 prosent og Labour 26 prosent. Valgdeltakelsen har vært på 36 prosent.

Også det høyreekstreme British National Party har hatt stor framgang og har vunnet elleve representanter, en fordobling i forhold til forrige valg. De fleste setene er vunnet fra Labour.

Blair har satt sin lit til at den sterke økonomien og rekordsatsingen på skolene ville redde Labour, men dette slo altså ikke til.

Innad i partiet ropes det nå på lederskifte, og mange tror veien nå ligger åpen for Blairs forventede etterfølger, finansminister Gordon Brown.

Tidligere finansminister Frank Dobson deler synet og sier til BBC at Blair må gå lenger enn bare å omrokere regjeringen.

- En omrokering av Labour-regjeringen er som å flytte rundt på dekkstolene på «Titanic». Partiet trenger ganske åpenbart en ny ledelse, sier Dobson, som etter forrige parlamentsvalg fortalte Blair at han var en belastning for partiet og ville tape i lokalvalget hvis han fortsatte.

- Det er det som skjer nå, sier den tidligere finansministeren.

Hodene ruller i Blair-regjeringen
NESTEMANN UT?: Visestatsminister John Prescott.
STRAM I MASKA: Tony og Cherie Blair ankommer valglokalet i Westminster i går.
VALGETS STORE VINNER: Tory-leder David Cameron.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling