Hodene ruller i Mossad etter ny fadese i utlandet

Jerusalem/Oslo (NTB): Legendariske Mossad rystes av nye skandaler og tabber, og den israelske etterretningsorganisasjonens operasjonssjef har nå måttet ta sin støvfrakk og gå etter at to av hans spioner ble arrestert på Kypros.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den israelske avisa Haaretz leverte spionsjefen, som takket være israelsk sensurlovgivning bare kan identifiseres som «Y», sin avskjedssøknad til Mossads øverste sjef, Ephraim Halevy.

Stillingen som opersjonssjef regnes som svært viktig i Mossad. En av de mest kjente opp gjennom årene, var superagenten Michael Harari som også ledet Mossads dødsskvadron på Lillehammer i 1973.

Avlytting

Bakgrunnen for den siste skandalen er arrestasjonen av de to Mossad-agentene Udi Hargov og Yigal Damary på Kypros 7. november, med koffertene fulle av avansert avlyttingsutstyr. En domstol i Larnaca siktet de to for spionasje, og agentene risikerer dermed to års fengsel.

Kypros-fadesen var bare den siste i en endeløs rekke for Mossad, som senest i februar ble tatt med buksene nede i Sveits. Der ble to israelske agenter pågrepet idet de var i ferd med å plante avlyttingsutstyr i hjemmet til en sveitsisk statsborger av libanesisk opprinnelse.

Sveits-skandalen var dråpen som fikk begeret til å renne over, og som tvang Mossads daværende leder Danny Yatom til å rydde kontoret og gå av.

Forfalsket

Tre måneder tidligere, i desember 1997, ble det kjent at en av Mossads mest betrodde agenter, Yehouda Gil, i årevis hadde brukt fri fantasi i sine rapporter om Syria som han nærmest hevdet var i ferd med å angripe Israel militært.

Gil ble arrestert, og saken gjorde Mossad lite populær blant israelske politikere, som hadde festet lit til etterretningsorganisasjonens rapporter om nabolandet.

Dødsskvadron

I september 1997 forsøkte klønete Mossad-agenter å likvidere Hamas-lederen Khaled Meshal i Jordans hovedstad Amman, ved å overfalle ham på gaten og sprøyte en dødelig gass inn i øret hans.

Meshal havnet på sykehus og var i ferd med å dø, da rasende jordanske myndigheter, med god støtte fra USA, tvang israels statsminister Benjamin Netanyahu til å bringe til veie motgift.

Netanyahu ga etter og skaffet motgiften, men måtte ydmykende nok også løslate 70 Hamas-aktivister samt Hamas' grunnlegger sjeik Ahmed Yassin, i bytte mot medlemmene av Mossads dødsskvadron som satt fengslet i Amman.