Hodene ruller i Saudi-Arabia

Etter bønnen sist fredag ble Idrees Mohammed fra Nigeria ført ut på gata i Jeddah. Hodet ble kappet av med ett sabelhugg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ble den 57. personen som er halshogd i Saudi-Arabia hittil i år.

Samme dag, i hovedstaden Riyadh, henrettet bødlene en annen utlending - pakistaneren Taj Khan Gul Akbar Khan. Begge er dømt for narkotikasmugling i spesielle lukkede domstoler.

Amnesty International retter kraftig kritikk mot Saudi-Arabia og sier rettergangen bak årets 57 halshogginger ikke samsvarer med grunnleggende standarder for rettssikkerhet.

Taus verden

Det er mistanke om at flere kvinner henrettet for narkotikaforbrytelser var voldtektsofre og at anklagene ble rettet mot dem for å dekke over den virkelige forbrytelsen.

Likevel er det taust internasjonalt om hodekappingene i det oljerike kongedømmet. Saudi-Arabia er USAs viktigste allierte i regionen ved siden av Israel, og amerikanerne har store styrker utplassert der.

Flere hundre tilskuere pleier å samle seg for å se den dømte knele for sabelen, hogget og hodet som deretter deiser i asfalten.

Utlendinger

I fjor ble 29 mennesker halshogd i Saudi-Arabia. Året før 122 og året før der 96. I 1995 bøyde hele 192 hoder seg for sabelen.

Før 1996 var det vanlig at kvinner ble henrettet bak lukkede dører, men siden 1996 har de fleste skjedd i offentlighet, skriver The Independent.

Som vanlig var de fleste henrettede i år utlendinger fra fattige land, mange av dem fremmedarbeidere i kongedømmet. Begge kvinnene som er halshogd, var fra Nigeria.

Aisha Saada Kassem ble drept for en uke siden.

Koranen


Før hodet ble hugget av, dro bøddelen av henne sløret foran flere hundre tilskuere, en ytterligere vanære.

Halshoggingen forsvares av det erkekonservative kongehuset ut fra deres strenge tolkning av Koranen. Det er dødsstraff for mord, voldtekt, narkosmuglig og væpnet ran.

Andre forbrytelser kan straffes med avhogging av legemsdeler og pisking i tråd med de såkalte huddud-straffene som praktiseres av de islamske domstolene. Saudi-Arabia er et av få islamske land som benytter huddud-straffene.

Kongedømmet er ikke alene i regionen om å bruke dødsstraff. Bare i år har Irak henrettet 208 personer.

Saudi-Arabia er i ferd med å ta igjen sin viktigste allierte, USA, som har henrettet 59 mennesker i år.