Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hodeplagg i retten

Opprør mot fransk lov

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige måned innførte franske myndigheter en lov som forbød bruk av religiøse hodeplagg i statlige skoler. Tirsdag kom den første utvisningen av jenter med hijab, og samme dag gikk en gruppe sikher til retten mot forbudet.

Forbudet har først og fremst vært rettet mot unge, muslimske kvinner med hijab. Den franske skolen har vært sekularisert siden revolusjonen, men de siste årene har flere og flere ikledd seg religiøse symboler. Franske myndigheter mener dessuten at det muslimske skautet er kvinneundertrykkende.

Utvisningen av Khouloude (13) og Dounia (12) er den første som følge av den nye loven. Khouloudes far Lazhar Fortas synes utvisningen er urettferdig.

- I fjor var hun en toppelev, hun var best i klassen og hadde ingen problemer. Hun deltok i gymnastikktimene og gjorde alt hun ble bedt om, hun var til og med klassens representant, sier Fortas i følge NTB.

Men loven er klar. Jentenes foreldre har åtte dager på seg til å anke vedtaket om utvisning.

Det skal i dag være rundt 70 jenter som nekter å ta av seg hijaben.

Sikher til sak

Men loven gjelder ikke bare for muslimske jenter. Nå er tre gutter som er sikher truet med utvisning, ettersom de nekter å blotte hodet. Sikhene ble nærmest glemt under den hete debatten i våres. Nå er de de første til å bringe saken opp for retten.

Troende sikher dekker til håret med turban, da håret er hellig for dem. Til og med om natten bæres turban, om enn en mindre variant.

Nå er det blitt slått fast at loven om religiøse symboler også gjelder sikhene.

- Det finnes et lite sikh-miljø i Frankrike som ikke utgjør noe problem. Men loven gjelder for alle, også for denne gruppen, presiserte utdanningsminister Francois Villon tirsdag i følge nyhetsbyrået AP.

Dermed gikk sikhene til sak for retten til å bære turban i offentlig skoler. Retten ventes å komme med en uttalelse allerede i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media