BARN SITTER FAST: Det skulle egentlig være våpenhvile i Øst-Ghouta, Syria, i dag. Likevel ble en bygning bombet. Videoen viser hvordan frivillige i De hvite hjelmene redder barn ut fra ruinene. Video: De hvite hjelmene / CNN Vis mer

Borgerkrigen i Syria:

Hoff: - Enormt frustrerende at vi ikke får hjelpe de lidende sivile

Underernæring, bomber og død - og muligens også enda et kjemisk angrep: Dette er hverdagen til de innesperrede innbyggerne i Øst-Ghouta.

MULIG KJEMISK ANGREP. Disse barna får behandling for det helsepersonell frykter var et kjemisk angrep i al-Shifunieh-landsbyen i Øst-Ghouta for to dager siden. Foto: Epa / Scanpix
MULIG KJEMISK ANGREP. Disse barna får behandling for det helsepersonell frykter var et kjemisk angrep i al-Shifunieh-landsbyen i Øst-Ghouta for to dager siden. Foto: Epa / Scanpix Vis mer

De siste ni dagene har minst 568 sivile mennesker blitt drept i det beleirede Øst-Ghouta-området, like utenfor Syrias hovedstad. Tirsdag formiddag skal det egentlig være våpenhvile, men en kvinne og en mann ble i dag drept i et bombeangrep en halvtime etter det som skulle ha vært våpenhvile-starten, sier aktivister til Al Jazeera.

- Situasjonen er forferdelig. Vi har bedt om tilgang for å hente ut 650 moderat og alvorlig skadde og syke mennesker, men venter på tillatelser mens de sivile lider, sier norske Elizabeth Hoff, som leder Verdens helseorganisasjon i Syria.

MANGE SKADDE OG DREPTE: Denne gutten mistet den høyre foten sin da en bombe slo ned like ved ham, i den opprørskontrollerte byen Douma i Øst-Ghouta. Verdens helseorganisasjon (WHO) håper snart å få evakuert minst 650 syke og skadde i nær framtid, men venter på godkjennelse. - Det er fryktelig frustrerende å bare vente når du vet at de sivile menneskene lider enormt, sier Elizabeth Hoff, WHO-sjef i Syria. Foto: Mohammed Badra / Epa / Scanpix
MANGE SKADDE OG DREPTE: Denne gutten mistet den høyre foten sin da en bombe slo ned like ved ham, i den opprørskontrollerte byen Douma i Øst-Ghouta. Verdens helseorganisasjon (WHO) håper snart å få evakuert minst 650 syke og skadde i nær framtid, men venter på godkjennelse. - Det er fryktelig frustrerende å bare vente når du vet at de sivile menneskene lider enormt, sier Elizabeth Hoff, WHO-sjef i Syria. Foto: Mohammed Badra / Epa / Scanpix Vis mer
ENORME ØDELEGGELSER. En gutt går gjennom de ødelagte gatene i byen Douma, i Øst-Ghouta. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / Scanpix
ENORME ØDELEGGELSER. En gutt går gjennom de ødelagte gatene i byen Douma, i Øst-Ghouta. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / Scanpix Vis mer

Innesperret og bombet

I beleirede Øst-Ghouta bor det flere hundre tusen mennesker som ikke kan dra noen steder, fordi området er omringet av styrker som er lojale til Bashar al-Assad og hans regime.

- Det er enormt frustrerende at vi ikke får hjelpe de lidende sivile inne i Øst-Ghouta. De er underernært, mangler medisiner og det meste annet, sier Hoff.

TRENGER HJELP: Innbyggerne i Øst-Ghouta har vært omringet siden 2013, og lider av underernæring, sykdommer og nød. Foto. Abdulmonam Eassa / Afp / Scanpix
TRENGER HJELP: Innbyggerne i Øst-Ghouta har vært omringet siden 2013, og lider av underernæring, sykdommer og nød. Foto. Abdulmonam Eassa / Afp / Scanpix Vis mer

De siste ukene har hun og innbyggerne i Damaskus hørt hvor ille situasjonen er i Øst-Ghouta, bare en drøy halvtimes kjøretur unna.

- Vi hører bombinga, og i går var det veldig mye. Det har vært litt stillere i dag, sider Hoff.

Bomber videre

Etter den voldsomme bombinga den siste uka, klarte til slutt FN å forhandle fram en fem timers daglig våpenhvile for å få inn humanitær hjelp - og for å evakuere sårede og syke. Men fem timer er likefullt for lite for at store lastebiler med humanitær hjelp skal komme inn - og så ut igjen av området, ifølge Hoff.

Men avtalt fem-timers våpenhvile til tross: Både BBC, CNN og Al Jazeera melder om at kampene pågår også nå.

- Vi jobber nå med å forhandle hvordan evakuering og humanitær bistand kan gjennomføres seinere i uka, forteller den erfarne hjelpearbeideren fra Ålesund.

Uenige om virkeligheten

Det er Assad-regimets allierte, Russland, som sier de garanterer at sivile syrere skal få komme ut av det beleirede Øst-Ghouta. Men etter det Dagbladet erfarer, er det ikke sikkert at innbyggerne får lov til å dra ut av det opprørskontrollerte området.

Det Assad-kontrollerte nyhetsbyrået Sana melder at «terrorister» har stengt av det som skulle være den humanitære korridoren, og at de nå bruker innbyggerne som «menneskelige skjold», melder BBC.

I Syria får du ulike svar på hva som skjer, i forhold til hvem du prater med. Aktivisten Alaa al-Ahmed mener Russland ikke er til å stole på, og at det er grunnen til at folk ikke drar ut av Øst-Ghouta.

- Hvordan kan folk stole på at Russland, altså de som bomber oss, skal sikre at vi får en trygg evakuering? Spør aktivisten ifølge Al Jazeera.

- Kjemisk angrep

Søndag kom også meldingene om et kjemisk angrep i Øst-Ghouta. Minst ett barn døde, ifølge hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene. Syriske hjelpearbeidere i opposisjonskontrollerte Øst-Ghouta melder at de fikk inn en rekke skadde som hadde «symptomer som kommer etter å ha vært utsatt for giftig klorgass». Russlands utenriksminister benektet at slik gass har blitt brukt.

- Vi har fått inn flere falske meldinger om at klorgass av blitt brukt. En av dem var en anonym tipser fra USA, sa utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse.

FN-sjef Antonio Guterres kaller situasjonen i Øst-Ghouta som «et helvete på jord», og ber alle parter om å legge ned våpnene.

Elizabeth Hoff reiser i dag til Geneve på et todagers møte om bruk av kjemiske våpen.

- Vi har registrert at det har kommet rapporter om at det har blitt brukt kjemiske våpen, men det er ikke noe jeg kan kommentere, sier Hoff.

Lengstarbeidende i Syria

Som den lengstarbeidende internasjonale hjelpearbeideren i krigsherjede Syria, har hun opplevd forferdelige hendelser. År etter år. Likefullt fortsetter hun sitt virke i Syria.

- Hvem som er ansvarlige for hvilke forbrytelser her, skal ikke jeg mene noe om. Vi konsentrerer oss om å gjøre alt for å hjelpe den lidende sivilbefolkningen, og akkurat nå får vi ikke gjort noe. Det er veldig frustrerende, sier Hoff, men fortsetter:

- Jeg blir her så lenge jeg ser at vi kan hjelpe.