Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Borgerkrigen i Syria:

Hoff: - Enormt frustrerende at vi ikke får hjelpe de lidende sivile

Underernæring, bomber og død - og muligens også enda et kjemisk angrep: Dette er hverdagen til de innesperrede innbyggerne i Øst-Ghouta.

BARN SITTER FAST: Det skulle egentlig være våpenhvile i Øst-Ghouta, Syria, i dag. Likevel ble en bygning bombet. Videoen viser hvordan frivillige i De hvite hjelmene redder barn ut fra ruinene. Video: De hvite hjelmene / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
MULIG KJEMISK ANGREP. Disse barna får behandling for det helsepersonell frykter var et kjemisk angrep i al-Shifunieh-landsbyen i Øst-Ghouta for to dager siden. Foto: Epa / Scanpix
MULIG KJEMISK ANGREP. Disse barna får behandling for det helsepersonell frykter var et kjemisk angrep i al-Shifunieh-landsbyen i Øst-Ghouta for to dager siden. Foto: Epa / Scanpix Vis mer

De siste ni dagene har minst 568 sivile mennesker blitt drept i det beleirede Øst-Ghouta-området, like utenfor Syrias hovedstad. Tirsdag formiddag skal det egentlig være våpenhvile, men en kvinne og en mann ble i dag drept i et bombeangrep en halvtime etter det som skulle ha vært våpenhvile-starten, sier aktivister til Al Jazeera.

- Situasjonen er forferdelig. Vi har bedt om tilgang for å hente ut 650 moderat og alvorlig skadde og syke mennesker, men venter på tillatelser mens de sivile lider, sier norske Elizabeth Hoff, som leder Verdens helseorganisasjon i Syria.

MANGE SKADDE OG DREPTE: Denne gutten mistet den høyre foten sin da en bombe slo ned like ved ham, i den opprørskontrollerte byen Douma i Øst-Ghouta. Verdens helseorganisasjon (WHO) håper snart å få evakuert minst 650 syke og skadde i nær framtid, men venter på godkjennelse. - Det er fryktelig frustrerende å bare vente når du vet at de sivile menneskene lider enormt, sier Elizabeth Hoff, WHO-sjef i Syria. Foto: Mohammed Badra / Epa / Scanpix
MANGE SKADDE OG DREPTE: Denne gutten mistet den høyre foten sin da en bombe slo ned like ved ham, i den opprørskontrollerte byen Douma i Øst-Ghouta. Verdens helseorganisasjon (WHO) håper snart å få evakuert minst 650 syke og skadde i nær framtid, men venter på godkjennelse. - Det er fryktelig frustrerende å bare vente når du vet at de sivile menneskene lider enormt, sier Elizabeth Hoff, WHO-sjef i Syria. Foto: Mohammed Badra / Epa / Scanpix Vis mer
ENORME ØDELEGGELSER. En gutt går gjennom de ødelagte gatene i byen Douma, i Øst-Ghouta. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / Scanpix
ENORME ØDELEGGELSER. En gutt går gjennom de ødelagte gatene i byen Douma, i Øst-Ghouta. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / Scanpix Vis mer

Innesperret og bombet

I beleirede Øst-Ghouta bor det flere hundre tusen mennesker som ikke kan dra noen steder, fordi området er omringet av styrker som er lojale til Bashar al-Assad og hans regime.

- Det er enormt frustrerende at vi ikke får hjelpe de lidende sivile inne i Øst-Ghouta. De er underernært, mangler medisiner og det meste annet, sier Hoff.

TRENGER HJELP: Innbyggerne i Øst-Ghouta har vært omringet siden 2013, og lider av underernæring, sykdommer og nød. Foto. Abdulmonam Eassa / Afp / Scanpix
TRENGER HJELP: Innbyggerne i Øst-Ghouta har vært omringet siden 2013, og lider av underernæring, sykdommer og nød. Foto. Abdulmonam Eassa / Afp / Scanpix Vis mer

De siste ukene har hun og innbyggerne i Damaskus hørt hvor ille situasjonen er i Øst-Ghouta, bare en drøy halvtimes kjøretur unna.

- Vi hører bombinga, og i går var det veldig mye. Det har vært litt stillere i dag, sider Hoff.

Bomber videre

Etter den voldsomme bombinga den siste uka, klarte til slutt FN å forhandle fram en fem timers daglig våpenhvile for å få inn humanitær hjelp - og for å evakuere sårede og syke. Men fem timer er likefullt for lite for at store lastebiler med humanitær hjelp skal komme inn - og så ut igjen av området, ifølge Hoff.

Men avtalt fem-timers våpenhvile til tross: Både BBC, CNN og Al Jazeera melder om at kampene pågår også nå.

- Vi jobber nå med å forhandle hvordan evakuering og humanitær bistand kan gjennomføres seinere i uka, forteller den erfarne hjelpearbeideren fra Ålesund.

Uenige om virkeligheten

Det er Assad-regimets allierte, Russland, som sier de garanterer at sivile syrere skal få komme ut av det beleirede Øst-Ghouta. Men etter det Dagbladet erfarer, er det ikke sikkert at innbyggerne får lov til å dra ut av det opprørskontrollerte området.

Det Assad-kontrollerte nyhetsbyrået Sana melder at «terrorister» har stengt av det som skulle være den humanitære korridoren, og at de nå bruker innbyggerne som «menneskelige skjold», melder BBC.

I Syria får du ulike svar på hva som skjer, i forhold til hvem du prater med. Aktivisten Alaa al-Ahmed mener Russland ikke er til å stole på, og at det er grunnen til at folk ikke drar ut av Øst-Ghouta.

- Hvordan kan folk stole på at Russland, altså de som bomber oss, skal sikre at vi får en trygg evakuering? Spør aktivisten ifølge Al Jazeera.

- Kjemisk angrep

Søndag kom også meldingene om et kjemisk angrep i Øst-Ghouta. Minst ett barn døde, ifølge hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene. Syriske hjelpearbeidere i opposisjonskontrollerte Øst-Ghouta melder at de fikk inn en rekke skadde som hadde «symptomer som kommer etter å ha vært utsatt for giftig klorgass». Russlands utenriksminister benektet at slik gass har blitt brukt.

- Vi har fått inn flere falske meldinger om at klorgass av blitt brukt. En av dem var en anonym tipser fra USA, sa utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse.

FN-sjef Antonio Guterres kaller situasjonen i Øst-Ghouta som «et helvete på jord», og ber alle parter om å legge ned våpnene.

Elizabeth Hoff reiser i dag til Geneve på et todagers møte om bruk av kjemiske våpen.

- Vi har registrert at det har kommet rapporter om at det har blitt brukt kjemiske våpen, men det er ikke noe jeg kan kommentere, sier Hoff.

Lengstarbeidende i Syria

Som den lengstarbeidende internasjonale hjelpearbeideren i krigsherjede Syria, har hun opplevd forferdelige hendelser. År etter år. Likefullt fortsetter hun sitt virke i Syria.

- Hvem som er ansvarlige for hvilke forbrytelser her, skal ikke jeg mene noe om. Vi konsentrerer oss om å gjøre alt for å hjelpe den lidende sivilbefolkningen, og akkurat nå får vi ikke gjort noe. Det er veldig frustrerende, sier Hoff, men fortsetter:

- Jeg blir her så lenge jeg ser at vi kan hjelpe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling