Jurister og eksperter på anbud:

- Hoffet bryter loven

Hoffet har mottatt rundt to milliarder kroner til statlige eiendommer og offisiell virksomhet på 16 år. Underveis har hoffet kjøpt varer og tjenester, uten å følge Lov om offentlige anskaffelser. Eksperter rister på hodet.

HOFFSJEF: Hoffsjef Gry Mølleskog er ansvarlig for at kongens stab følger lover og regler. Hun vil ikke selv svare på spørsmålene Dagbladet har stilt. Her går hun foran kong Harald og Dronning Sonja på vei til middag på Slottet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HOFFSJEF: Hoffsjef Gry Mølleskog er ansvarlig for at kongens stab følger lover og regler. Hun vil ikke selv svare på spørsmålene Dagbladet har stilt. Her går hun foran kong Harald og Dronning Sonja på vei til middag på Slottet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I april avdekket Dagbladet at Det kongelige hoff hadde hyret inn et malerselskap, der daglig leder og eier var under etterforskning for økonomisk kriminalitet.

Oppdraget var å renovere en stor stall bak Slottet. Nå er lokalene galleri og museum, under navnet «Dronning Sonja Kunststall». Bygget er statlig eiendom.

Slottsforvalteren kjente til politietterforskningen da kontrakten ble inngått i 2016. Han trakk seg fra jobben mens avisa arbeidet med saken i april.

Malekontrakten hadde en verdi på 6,9 millioner og var et av flere store oppdrag hoffet ga til private selskaper i 2016 og 2017.

Ifølge lov og forskrifter om offentlige anskaffelser, skal oppdrag til en verdi av over 1,3 millioner kroner legges ut i den nasjonale kunngjøringsdatabasen «Doffin». Slik kan selskaper konkurrere om å levere best pris og best kvalitet, når fellesskapets penger brukes. Og på like vilkår.

Kommuner, staten og en underskog av offentsligrettslige organer omfattes av loven. Det er også Det kongelige hoff, mener flere professorer og anbudseksperter Dagbladet har snakket med.

Men kontrakten Dagbladet avslørte i april ble aldri kunngjort på Doffin. Ingen andre oppdrag fra hoffet til å bygge Kunststallen ligger heller i basen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer