Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slottsforvalter gikk på dagen:

Hoffet legger lokk på undersøkelser av byggeprosjekter: - Personalsak

Slottet gjennomgår byggeprosjekter flere år tilbake i tid, etter at Slottsforvalteren gikk på dagen.

HOFFSJEF: Gry Mølleskog sammen med kong Harald under inspisering av Dronning Sonja Kunststall i 2017. Til høyre er nylig konstituert slottsforvalter Heide Tjøm. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HOFFSJEF: Gry Mølleskog sammen med kong Harald under inspisering av Dronning Sonja Kunststall i 2017. Til høyre er nylig konstituert slottsforvalter Heide Tjøm. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kongelige hoff undersøker nå flere byggeprosjekter, etter at Dagbladet avslørte hvordan Slottsforvalteren i 2016 ga en kontrakt verdt flere millioner til et selskap eid av en malermester som var under politietterforskning for økonomisk kriminalitet.

Osnes var på det tidspunktet kjent med etterforskningen. Malermesteren vedtok seinere et forelegg på 25 000 kroner i saken.

Slottsforvalter Ragnar Osnes gikk på dagen forrige uke. Hoffsjef Gry Mølleskog uttalte følgende i en pressemelding om bakgrunnen for avgangen:

- Brudd på retningslinjene ble avdekket ved en intern gjennomgang. Tillitsbruddet er alvorlig, skrev Mølleskog.

Osnes har vært en sentral rådgiver for kongefamilien siden slutten av 90-tallet, da den store oppgraderingen av Slottet og andre statlige kongelige eiendommer startet. Osnes er utdannet arkitekt med eget selskapet og har også tegnet bygg oppført på kongefamiliens private eiendom.

Omfattende gjennomgang

Osnes har hatt ansvar for over 30 ansatte. Av de totale bevilgningene til hoffet, over 200 millioner kroner årlig, brukes en stor andel til forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av de offentlige kongelige eiendommene. I tillegg bevilger Stortinget ofte flere titalls millioner kroner til enkelte prosjekter på «eiendommer med kongelig formål» (se grafikk).

Dagbladet er kjent med at det kongelige hoff nå gjennomgår forhold knyttet til kontrakter, anbud og leverandører flere år tilbake i tid.

Gjennomgangen startet etter at Dagbladet sendte en rekke spørsmål om tildelingen av en kontrakt for arbeider på Midtstallen i Slottsparken. Osnes var sentral i arbeidet.

Spørsmålene er fremdeles ikke besvart av hoffet. De kan leses her.

- Personalsak

Dagbladet har nylig stilt en rekke spørsmål om eiendomsforvaltningen ved hoffet. Blant annet om hvilke entreprenører som leverte tilbud til å renovere Dronning Sonja Kunststall i 2016. Bygget ble åpnet sommeren 2017 av dronningen og brukes i dag som museum og galleri.

Blant informasjonen Dagbladet har bedt om, er en liste over hoffets underleverandører i prosjektet, hvem som ble invitert til å delta i konkurransen om arbeidene og hva kostnadene ble.

Hoffet ønsker ikke å svare på noen av disse spørsmålene.

Dagbladet har også spurt om hvordan hoffet går fram i de undersøkelsene etter Osnes avgang, hvem som leder undersøkelsene, om det er koplet inn eksterne granskere og om konklusjonene blir offentliggjort.

Slik svarer Det kongelige hoff:

- Det kongelige hoff forholder seg nå til denne saken som en personalsak, og kan av den grunn ikke kommentere dette nærmere, skriver konstituert kommunikasjonssjef ved Slottet, Ole Edvard Wold-Reitan, til Dagbladet.

Ulik praksis

Hvert år bruker Det kongelige hoff millioner av skattekroner til forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av de kongelige eiendommer i Sør-Norge som tilhører staten. I utgangspunktet har Statsbygg ansvar for fasader, tak og annet på utsida av byggene, mens hoffet ansvaret for innsida av byggene. Likevel har de også vært tungt involvert i ytre oppgraderinger.

Felles for både hoffet og Statsbygg, er at arbeidene foregår på offentlige bygg med finansiering over statsbudsjettet.

Statsbygg er omfattet av offentlighetsloven og gir innsyn i dokumenter om byggearbeider på kongelige eiendommer. Der finnes informasjon om leverandører, fakturaer og anbudsprosesser.

Hoffet har flere ganger blitt oppfordret til å følge prinsippene om åpenhet i offentlighetsloven fra Stortinget, men har valgt å ikke følge oppfordringene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media