- Hoffet signerte på å følge loven. Men det har de ikke gjort

Tre medlemmer av Slottsutvalget og en sentral byråkrat forteller at kongen ønsket at hoffet skulle følge lover og regler på lik linje med andre, da regelverket for statlige kongelige eiendommer ble laget.

FORVALTNINGSAVTALEN: Denne avtalen signerte Det kongelige hoff med Statsbygg i 2002. I vedleggene er lov om offentlige anskaffelser nevnt flere steder. Foto: Dagbladet / NTB Scanpix
FORVALTNINGSAVTALEN: Denne avtalen signerte Det kongelige hoff med Statsbygg i 2002. I vedleggene er lov om offentlige anskaffelser nevnt flere steder. Foto: Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden 2002 har Stortinget gitt hoffet rundt to milliarder kroner til å drifte statlige eiendommer og den offisielle virksomheten på Slottet.

De 150 ansatte har vedlikeholdt og renovert eiendommer for hundretalls millioner kroner, kjøpt luksuriøse biler til offisiell bruk og gjort en rekke andre store anskaffelser. Underveis har private bedrifter fått flere millionoppdrag.

I april avdekket Dagbladet at hoffet har latt være å følge lov om offentlige anskaffelser ved en rekke anledninger. Flere jusprofessorer og anbudseksperter konkluderte med at hoffet er et offentligrettslig organ som må følge loven om offentlige anskaffelser på lik linje med andre.

Loven skal sikre at fellesskapets penger brukes mest mulig effektivt, sikre rettferdig konkurranse mellom bedrifter og hindre korrupsjon.

Både Kommunal- og moderniseringsdepartementet og hoffet viste til juridiske vurderinger fra 2002, om av at hoffet ikke var omfattet av lov om offentlige anskaffelser. Hoffet mener de dermed heller ikke har brutt loven.

Men forklaringene ble avvist av fagfolk. Anbudseksperter uttalte også at hoffet har brutt loven i flere år. Stortingsrepresentanter fra Ap og Sp ba hoffet følge loven og var bekymret for at hoffets praksis svekket kongehuset som institusjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer