KREVER MARKERING  Jarle Andhøy slåss for krigsseilerne. Nå vil han ha kongen på banen. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KREVER MARKERING Jarle Andhøy slåss for krigsseilerne. Nå vil han ha kongen på banen. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Hoffets svar er historieløst og skammelig

Jarle Andhøy slåss for krigsseilernes, og ville ha kongen på banen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Jarle Andhøy (35) har i mange år engasjert seg i krigsseilernes sak. Nå har Andhøy henvendt seg til ordenskansellieet ved det kongelige hoff med forespørsel om å hedre krigsseilerne på en ordentlig måte.

- Svaret jeg fikk er helt utrolig. Ordenskansellieet ved Det kongelige hoff vil ikke gi fortjenestemedaljen eller lage en hedersseremoni for krigsseilerne. Det synes jeg er skammelig og historieløst. Det er et nytt svik for de mange tusen unge menn som kjempet for Norge og verdensfreden, sier en engasjert Jarle Andhøy.

Svaret fra slottet Svein Gj. Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, sier at hoffet generelt mener dette er en sak for Forsvarsdepartementet.- Det eneste vi har vurdert er egnetheten i forhold til Kongens fortjenestemedalje, og i henhold til statuttene mener vi at fortjenestemedaljen ikke er egnet til å tildeles det formålet som Andhøy ber om, sier Gjeruldsen til Dagbladet.Forsvarsdepartementet mener at krigsseilerne har fått de dekorasjonene de burde få.- Kongens fortjenstmedalje i gull er ikke FDs ansvar. Hva gjelder krigsdekorasjoner for krigsseilernes vedkommende, anser FD at krigsseilerne er godt ivaretatt. - Således anses dekorasjonsspørsmålene knyttet til krigsseilerne som løst, med mindre ny dokumentasjon vedrørende enkeltpersoner eller enkelthendelser kommer fram, skriver de i en kommentar til Dagbladet.- Det foreligger ingen planer om en seremoni for å hedre krigsseilerne nå, sier Birgitte Frisch, pressevakt i Forsvarsdepartementet.

I lengre tid har han hatt korrespondanse med Forsvarsdepartementet (FD) og Det kongelige hoff for at de skal bli hedret med kongens fortjenestemedalje. Avslaget han har fått begrunnes med at krigsseilerne ikke oppfyller statuttene.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn