Hoffmanns eventyr

Husbanken er 60 år og kan feires som en suksesshistorie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HUSBANKEN er en av de mest vellykte av alle de sosialdemokratiske institusjonene etter 2. verdenskrig. Den har skaffet hundretusener av nordmenn bolig av god standard og er fortsatt en viktig boligsosial aktør. Mer enn 100 000 husstander mottar boligstøtte fra Husbanken i dag. Den er sentral i arbeidet med å oppfylle politiske planer for eldreboliger, boliger for psykisk utviklingshemmede og barnehager. Husbanken har bidratt til at store deler av den generasjonen som nå går ut av arbeidsmarkedet både har gode og rommelige boliger og at de kunne arve sin foreldregenerasjons kapitaloppbygging i bolig fra 1950- og 60-åra. Knapt noe annet land har så stor del av sparekapitalen knyttet til bolig, og knapt i noe annet land er det så mange boligselveiere. Mye av dette har Husbanken bidratt til.

I GÅR VAR det 60 år siden banken ble opprettet som en av flere instrumenter regjeringen Gerhardsen skapte for å få kontroll over kredittilgangen etter krigen. Det ble et vesentlig ledd i den strategiske blandingsøkonomien vi kan kalle «Det norske system». Nøkkelen var et samfunnsøkonomisk lønnsomhetsbegrep. Profitt var ikke det viktigste. Husbygging var prioritert høyt, og hadde et etterslep fra mellomkrigstida da boligmassen i hele landet, men særlig i byene, fortsatt var dårlig. Familier på ett rom og kjøkken var ikke uvanlig. En undersøkelse fra 1938, som professor Even Lange refererer i sitt bind i Aschehougs Norgeshistorie, oppga at 500 000 mennesker levde i «alminnelig overbefolkede» leiligheter med mer enn to personer pr. rom, kjøkken inkludert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer