Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høflig dronning møter Mette-Marit

En høflig, men reservert britisk dronning hilser på Mette-Marit i Oslo i dag. Elizabeth II er lettet over at Mette-Marit aldri blir hennes svigerdatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener de mange britiske hoffreporterne som er i Oslo i forbindelse med dronningens tredje statsbesøk i Norge. Dronningen og hennes gemal prins Philip steg ut av limousinen i Slottsparken sammen med kronprins Haakon i formiddag.

Alenemor

Det engelske kongehuset har hatt sitt og stri med de siste tiårene. Skilsmisser, krangling og utroskap har bare vært noen av ingrediensene dronning Elizabeth har hatt å stri med. Derfor mener britiske hoffreportere at Elizabeth II er lykkelig over at alenemoren Mette-Marit Tjessem Høiby ikke skal inn i det britiske kongehuset.

- Den britiske dronningen vil være høflig, men nok reflektere over at hun hilser på en alenemor som trolig blir Norges neste dronning. Sannsynligvis er dronningen svært glad over at det ikke har skjedd i hennes familie ennå, sier den britiske hoffreporteren Alan Hamilton i velrenomerte The Times til VG Nett.

Mindre interesse

Langs Karl Johans gate, der samtlige forsvarsgrener sto æresvakt, var det pyntet med flagg og blomster i rødt, hvitt og blått. Men like mange mennesker langs ruten som ved dronningens første besøk i 1955 var det ikke, selv om det var langt flere som hadde møtt fram på Slottsplassen enn det som er vanlig når statsoverhoder kommer på besøk til Norge, med unntak av Clintons besøk i 1999.

Etter ankomsten ble de to lands nasjonalsanger avspilt og deretter inspiserte dronning Elizabeth og kong Harald æreskompaniet fra HM Kongens Garde - uten paraply selv om det fortsatt var regn i luften.

Pastell

Både dronning Elizabeth og dronning Sonja var kledd i pastell ved innledningen til statsbesøket. Den britiske dronningen hadde lys, syrinfarget kåpe og matchende hatt med bredt babyrosa bånd, mens den norske dronningen var i dueblått.

Kong Harald var iført Hærens gallauniform med den britiske Victoria-orden over brystet. Kronprinsen var også i Hærens galla, men med St. Olavs Orden. Prins Philip var i sivil.

Sistnevnte kom til Oslo allerede i går for å være til stede under utdelingen av Thor Heyerdahls maritime miljøpris, men også prinsen var til stede på Gardermoen ved dronningens ankomst.

La ned krans

Etter familiefotografering og te på Slottet la dronning Elizabeth ned krans ved Nasjonalmonumentet på Akershus. Prins Philip fikk også tid til et raskt besøk om bord på det britiske marineskipet HMS «Illustrious» som ligger i Oslo under statsbesøket.

I kveld var det gallamiddag på Slottet for vel 200 gjester til ære for det britiske regentparet.

(NTB/Dagbladet.no)

LAGBILDE: Hele den norske Kongefamilien stilte opp til fotgarafering sammen med den britiske dronningen og hennes ektemake, Prins Philip.
INSPEKSJON: Dronning Elisabeth II og Kong Harald inspiserte staute gardister utenfor slottet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!