LOMMETYVERIER HALVERT: God service og en høflig framtoning overfor mistenkelig personer, jager tyvene vekk, mener politiet. Antall lommetyverier på Gardermoen er halvert de siste to åra. Rundt 50 000 reisende er daglig innom flyplassen og der mye folk samles, herjer ofte lommetyvene også. Her fra en ekstremdag på Gardermoen etter at sikkerhetsalarmen gikk, noe som resulterte i lange køer. 
Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
LOMMETYVERIER HALVERT: God service og en høflig framtoning overfor mistenkelig personer, jager tyvene vekk, mener politiet. Antall lommetyverier på Gardermoen er halvert de siste to åra. Rundt 50 000 reisende er daglig innom flyplassen og der mye folk samles, herjer ofte lommetyvene også. Her fra en ekstremdag på Gardermoen etter at sikkerhetsalarmen gikk, noe som resulterte i lange køer. Foto: Jon Terje H. Hansen / DagbladetVis mer

«Høflig-politi» skremmer vekk lommetyvene

Antall anmeldte lommetyverier halvert på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hittil i år det anmeldt 152 lommetyverier på Romerike. Det er en halvering sammenlignet med 2009, skriver Romerikes Blad.

Flesteparten av de anmeldte lommetyvene i Romerike politidistrikt skjer på Gardermoen som har over 50 000 daglige reisende. Avisa skriver at det i år er 94 anmeldte tyverier mot 179 for to år siden.

Grunnen til det lave tallet legger politiet på god service, høflighet og forebygging.

- Tidlig i 2010 satte vi oss ned med representanter fra OSL, og andre samarbeidspartnere for å diskutere hva vi kunne gjøre med problemet. Konklusjonen ble at vi må tenke forebyggende, sier politioverbetjent Svein-Erik Sve Bjørndal ved Gardermoen politistasjon til Romerikes Blad.

Han gir kampanjen «sammen for en trygg lufthavn» mye av æren for den positive utviklingen.

Politiet bevisstgjorde de flyplassansatte på å gjøre flyplassen mindre attraktiv for lommetyvene, blant annet ved å lære dem hva de skulle være obs på hos potensielle tyver.

Løsningen ble fokus på bedre service.

- Løsningen nå er at ansatte på flyplassen kontakter alle mistenkelige personer og spør om de trenger hjelp. Vi møter alle på en høflig måte. Resultatet er at de fleste kriminelle forsvinner, sier Bjørndal til avisa.

Oppklaringsprosenten på lommetyverier er tradisjonelt svært lav. Det skyldes at tyveriet oftest oppdages i ettertid. Det er ofte ukjent gjerningsperson og gjerningssted. Mørketallene i antall lommetyverier er ofte store da statistikken baserer seg på anmeldelsestall, noe ofrene ofte ikke velger å gjøre.