- Hoggormbitt er sjelden dødelig for en hund

Veterinærens råd er å kontakte hjelp så raskt som mulig.

UHELDIG: Alaska huskyen Bror hovnet opp og kastet opp etter sitt møte med en hoggorm, men ble senere frisk. Foto: Kjetil Svanemyr
UHELDIG: Alaska huskyen Bror hovnet opp og kastet opp etter sitt møte med en hoggorm, men ble senere frisk. Foto: Kjetil SvanemyrVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For ett år siden opplevde Steinar Wall alle hundeeieres mareritt.

På selveste nasjonaldagen ble Alaska huskyen Lorus bitt av hoggorm.

Ett døgn seinere var den død.

Gikk tur Wall og Lorus var på en lengre tur ved Skrim-traktene i Buskerud.

- Vi ruslet rundt et vann da Lorus plutselig skvatt ut til siden og begynte å halte på det ene bakbenet, sier han til Dagbladet og legger til at den første tanken var, at Lorus var bitt av hoggorm.

- Jeg sjekket beinet og han virket tydelig irritert på oversiden av poten. Lorus blødde også en del. Etter noen minutters gange stoppet han helt opp og satte i å hyle, sier han.

Langt fra bebyggelse Etter en halvtime var ikke Lorus i stand til å bevege seg i det hele tatt.

Tre veterinærer ble straks kontaktet via telefon, men siden de var langt inne i marka, måtte de overnatte og Lorus ble stadig dårligere.

Når Lorus kom til veterinæren ble han lagt på væske og fikk smertestillende.

- Vi trodde alle at dette skulle gå greit, og jeg ble sendt hjem med beskjed om å komme og hente ham seinere på ettermiddagen, sier Steinar Wall.

- Noen timer seinere fikk jeg den triste beskjeden om at han var død.

Veterinæren tok blodprøver som viste at lever og nyrer ikke fungerte skikkelig. Hos Lorus stoppet hjertet plutselig, så den mest nærliggende årsak var hoggormbitt.

Snålt utseende For Kjetil Svanemyr og Alaska Huskyen Bror, gikk møtet med hoggorm langt bedre.

Men hundens utseendet ble for en stund svært absurd. Svanemyr tok ikke med Bror til dyrlegen umiddelbart siden hunden så ut til å være i god form.

- Men den ble etter hvert skikkelig dårlig og kastet opp. Da dro jeg til veterinær og dagen etter var formkurven stigende. Fire dager seinere var han frisk, sier Svanemyr.

- Kontakt veterinær Veterinær Ingrid Wiik Haugbjørg sier at veterinær alltid skal kontaktes så raskt som mulig om du mistenker at hunden er blitt bitt av hoggorm.

- Selv om det nå er båndtvang, mener jeg at hunder skal bevege seg så mye de kan eller har lyst til. Hundene kan ikke holdes unna skog og mark selv om det er hoggorm der, sier hun.

Til nå i år har Wiik Haugbjørg pleiet rundt ti hunder etter et utrivelig møte med hoggorm.

- Hoggormbitt er sjelden dødelig for en hund. Blir den bitt skal den holdes i ro, og det er viktig å vite at det er langt viktigere at den holdes i ro, enn hvor raskt den kommer seg til veterinær, sier hun.

- Derfor skal hunden, så fremt det er mulig bæres etter at den er bitt av hoggorm. Om hunden er for stor til å bæres, er det best å tilkalle hjelp framfor å la hunden gå langt, sier hun.

PASS OPP!: Hoggormbitt er farlig for hunder. Foto: Paul Kleiven / Scanpix NTB
PASS OPP!: Hoggormbitt er farlig for hunder. Foto: Paul Kleiven / Scanpix NTB Vis mer