Høiby går av

Mette-Marits bror går av som sjef for pilotene i Scandinavian Airlines i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en omforent løsning. SAS og Høiby har i fellesskap kommet fram til at Høiby fratrer stillingen som sjef for pilotene i SAS Norge, sier leder Stein Nilsen i Scandinavian Airlines Norge til NTB.

Det var Espen Høiby selv som gjorde beslutningen kjent i dag. I en pressemelding framholdt han at han vil gå tilbake til aktiv flyging i Scandinavian Airlines, og i tillegg stå til disposisjon for andre oppdrag i flyselskapet.

- Etter fredagens kjennelse i Høyesteretts kjæremålsutvalg, der min anke av dommen fra Kristiansand tingrett ble avvist, finner jeg det mest naturlig å fratre min stilling som sjef for pilotene i Scandinavian Airlines i Norge, skriver Høiby i pressemeldingen.

Kjennelsen i Høyesterett setter endelig punktum for saken. Dommen fra Kristiansand tingrett blir stående og Høiby må dermed sone 60 dager i fengsel.

Stein Nilsen sier det er ingenting i Espen Høibys sak som gjør ham uskikket til å fly.

- Vi krever vandelsattest før vil ansetter piloter. Men hvilke konsekvenser det skal få hva ansatte deretter kommer bort i, må vurderes konkret fra tilfelle til tilfelle. Vi har bedømt Høibys tilfelle slik at han ikke er uskikket til å fly, sier Nilsen.

Han sier piloter i tillegg til vandelsattest er avhengig av å ha gyldig adgangskort til flyplasser. Dette adgangskortet er det Avinor som utsteder.

Bakgrunnen for at Espen Høiby ble dømt i Kristiansand tingrett, er en voldsepisode som skjedde under et 40-årslag i Søgne i Vest-Agder natt til 1. september 2002.

Høiby innrømmer å ha dyttet eks-kjæresten i forbindelse med episoden. Han nekter imidlertid for å ha slått og sparket henne da hun lå nede.

Kristiansand tingrett trodde ikke på Høibys forklaring, og dømte ham høsten 2003 til 60 dagers fengsel og til å betale 40.000 kroner til offeret og 10.000 kroner til det offentlige.

(NTB)

GÅR: Espen Høiby (i midten) slutter som sjef for pilotene i SAS. Bildet er tatt da DC9-maskinen Holger Viking skulle ut på sin siste tur i 2002.