Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høie: - Ikke akseptabelt at sykehusene glemmer pasienter

Helseminister Bent Høie (H) mener Rikshospitalet må si unnskyld til Hanne Marie Pedersen-Eriksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste året har 26-årige Hanne Marie hatt ekstreme smerter etter at hun falt og slo seg da hun slo hjul på en skoletur på Madagaskar for sju år siden. Da fikk KrFU-politikeren og prestestudenten diagnosen komplekst regionalt smertesyndrom. En skade på nervesystemet, blant kjennere kalt CRPS.

- I starten fikk jeg god hjelp av en ortoped, som tok meg på alvor og ga meg behandling når smerteanfallene slo til. Men på grunn av sammenslåinger av sykehus og mindre ressurser, gikk hjelpa fra bra til omtrent ingenting, sier Hanne Marie.

2013 har vært et smertefullt år for Hanne Marie. Hun, venner og familien har utallige ganger ringt Smerteklinikken ved Rikshospitalet, der Hanne Marie er pasient. De har ikke fått svar — før Dagbladet kontaktet sykehuset for å få kommentar om deres behandling av 26-åringen.  

- Det er ikke akseptabelt at sykehusene våre glemmer pasienter. Hanne Marie Pedersen-Eriksen bør få en beklagelse fra sykehuset. Nå håper jeg hun får god hjelp på Rikshospitalet, sier helseminister Bent Høie.  

Må bli bedre De fleste helseforetakene i Norge har smertepoliklinikker, men det er stor forskjell når det gjelder bemanning, tverrfaglig kompetanse og ressurser. 

 - Det ser også ut til at det er underdekning mange steder. Departementet har derfor bedt Helsedirektoratet om å lage en veileder for organisering og drift av tverrfaglige smerteklinikker. Dette skal gjøres sammen med fagmiljø og brukerorganisasjoner, sier Høie.  

Han viser til at helsedepartementet har stilt krav om at de regionale helseforetakene må styrke tilbudet til pasienter med kroniske smerter, og at det skal iverksettes tiltak som legger til rette for tilstrekkelig kompetanse og kapasitet for å møte utfordringene på dette området.  

- Falt dessverre ut Audun Stubhaug jobber på Smerteklinikken til Rikshospitalet, der Hanne Marie Pedersen-Eriksen er pasient. Han viser til at smerteklinikken har betydelig underkapasitet, og at det er grunnen til at Hanne Marie ikke fikk behandling.

TO SIDER: Til tross for at Hanne Marie Pedersen-Eriksen er ei blid jente og aktiv i sosiale sammenhenger, isolerer hun seg med sykdommen som kan slå til når som helst. 26-åringen lider av CPRS og har uforklarlige smerter i kroppen. Hun er også en lidenskapelig politiker i Buskerud Krf. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TO SIDER: Til tross for at Hanne Marie Pedersen-Eriksen er ei blid jente og aktiv i sosiale sammenhenger, isolerer hun seg med sykdommen som kan slå til når som helst. 26-åringen lider av CPRS og har uforklarlige smerter i kroppen. Hun er også en lidenskapelig politiker i Buskerud Krf. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Hanne Marie skulle ha fått hjelp hos oss, men har dessverre falt ut. Det er mange flere pasienter som trenger et bedre og mer tverrfaglig tilbud fra oss enn vi makter å tilby. Politikerne har sett at dette er et stort problem i flere år, og har gitt helseforetakene beskjed om å øke kapasitet og kompetanse. Men over hele landet har vi har i sett lite til den satsingen. Smertebehandling er et forsømt område hvor liten forbedring har skjedd, sier han.

Stubhaug har jobbet med smertesykdommer i flere tiår, og mener ressursene er alt for knappe, til tross for tverrpolitisk enighet om at smertepasienter skal få hjelp.

- Ventetida kan variere fra fire måneder til et år. Det er mange med kronisk smerte i Norge, og vi har dårligere utbygd smerteklinikker enn i andre land. Klimaet i Norge har mye å si. Mange pasienter med nerveskader blir bedre i Syden. Kulde er ikke bra for smertene, sier Stubhaug.

20130523: Under valgkampen var Hanne Marie travelt opptatt med å sanke stemmer for Krf. Under politikeruka i Arendal møtte hun partileder Knut Arlid Hareide. Hanne Marie Pedersen-Eriksen lider av CPRS og har uforklarlige smerter i kroppen. 26-åringen er også en lidenskapelig politiker i Drammen Krf. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
20130523: Under valgkampen var Hanne Marie travelt opptatt med å sanke stemmer for Krf. Under politikeruka i Arendal møtte hun partileder Knut Arlid Hareide. Hanne Marie Pedersen-Eriksen lider av CPRS og har uforklarlige smerter i kroppen. 26-åringen er også en lidenskapelig politiker i Drammen Krf. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer