<strong> HELSEPLAN:</strong>  Helseminister Bent Høie la i dag fram den nye nasjonale helse- og sykehusplanen. Foto: Scanpix
HELSEPLAN: Helseminister Bent Høie la i dag fram den nye nasjonale helse- og sykehusplanen. Foto: Scanpix Vis mer

Høie: - Vi kan ikke fortsette som i dag, forandringer må til

Helseminister Bent Høie (H) presenterte nasjonal helse- og sykehusplan. Får kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For første gang siden staten overtok sykehusene får Stortinget en nasjonal plan for utvikling av sykehustilbudet.

Regjeringen forbereder seg på at det innen 2030 vil bli én million flere nordmenn, og at den gjennomsnittlige levealderen vil øke.

Forandringer For å møte denne utfordringen sier helseminister Bent Høie (H) at forandringer må til.

- Vi kan ikke fortsette som i dag, forandringer er nødvendig for å ha en bærekraftig helsetjeneste framover. Vi trenger en ryggrad av sykehus som sikrer beredskap og øyeblikkelig hjelp for alle.

Økt kapasitet, bedre samarbeid mellom sykehus, færre flaskehalser, bedre IKT-løsninger og mer utprøvende behandling er fokusområder.

Desentralisering Ministeren er overbevist om at et sentralt svar er å gå vekk ifra ideen om at ethvert sykehus kan være seg selv nok.

- Det vil være et stort tap for befolkningen i lokale områder om sykehustjenesten sentraliseres.

- Vi vil ha trygge sykehus og bedre helsetjenester for alle i Norge, uansett hvor de bor, fortalte helseminister Bent Høie (H).

Dette innebærer at Norge skal ha en desentralisert sykehusstruktur. Planen deler sykehustilbudene inn i fire grupper. Regionsykehus, store akuttsykehus, mindre akuttsykehus og sykehus uten akuttilbud. Ikke alle sykehusene skal ha det samme tilbudet, men Høie understreker at alle helseforetak skal ha samme kvalitetssikringen og sertifiseringer.

Forandringene kan innebære at fem sykehus kan miste akuttfunksjoner. Dette gjelder sykehusene i Narvik, Lofoten, Volda, Stord og Flekkefjord.

Får kritikk Planen er, ifølge Audun Lysbakken (SV), et gigantisk løftebrudd.

- Bent Høie og Erna Solberg lovet befolkningen klare svar, lovet at fakkeltogene skulle få en adresse å gå til, at denne planen skulle bli en nasjonal transportplan for sykehusene. Dette er et gigantisk løftebrudd, det er ingen plan, bare en bestilling lengre vei til akutt hjelp for mange, mange mennesker, sier Lysbakken.

Samarbeide, ikke konkurrere - Ethvert sykehus må jobbe i team, og samarbeide med andre sykehus. De små sykehusene skal ikke konkurrere med de store, men samarbeide med dem. Det avgjørende er at det blir gitt rett hjelp på rett sted, sier Høie.

De store sykehusene skal ikke overta de oppgavene som de små sykehusene kan gjøre like godt. Bedre samarbeid og kommunikasjon skal bidra til å fjerne konkurranseelementet sykehusene imellom.

- Vi må ikke frata de små sykehusene levevilkårene, sier Høie.

Ifølge Lysbakken bidrar ikke planen til økt trygghet for det norske folk.

- Når man vil sentralisere så voldsomt som Høie gjør, så er det svært overraskende at han ikke i det minste leverer en storstilt satsing på ambulansetjenester samtidig. Da kunne befolkningen følt seg litt tryggere, men som det meste i denne meldingen virker det ganske overfladisk behandlet av Høie. 

Bemanningsbehov Økt bemanning er en forutsetning for at helsetilbudet skal være godt nok.

- Vi blir flere eldre. Våre sykehus må ha mye større kapasitet for å møte helseutfordringen i framtida. Jeg håper at mange flere vil drømme om å jobbe i sykehussektoren og helsetjenesten.

Flere gode kirurger er avgjørende for å få mest mulig ut av ny teknologi.

- Ny teknologi er mer fingernem enn den beste kirurgen, men den kan ikke erstatte kirurgen.

Ny teknologi er omfattende og ressurskrevende, og er ikke noe alle sykehus kan tilby. Den mest avanserte teknologien vil sentraliseres.

Pasienten i sentrum Ett av hovedmålene med planen er å korte ned behandlingstid og behandle lokalt de som tidligere ble behandlet sentralt. Høie er opptatt av individuelle tilpasninger og oppfølginger.

- Pasienter kan få diagnose ved store sykehus, men oppfølging og medisiner kan de få fra mindre lokale sykehusene.

Lysbakken mener Høie svikter det norske folk og gjemmer seg bak helseforetakene.

- Dette ble en svært dramatisk dag for mennesker som sokner til ti sykehus over hele landet. Det det norske folk får fra regjeringen i dag er en oppskrift på helseulikhet og utrygghet for tusenvis av mennesker. 

En ny og oppdatert nasjonal helse- og sykehusplan skal legges fram hvert fjerde år.


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer