Høyres landsmøte

Høie:- Inviter sjakklubben til sykehjemmet

Høyre lover en times tur, hobby- eller kulturaktivitet hver ukedag til alle som bor på sykehjem.

EN TIME AKTIVITET: Helseminister og nestleder Bent Høie vil at alle som bor på sykehjem skal ha rett til minst en time aktivitet hver dag. I dag gir han Høyres lokalpolitikere i hjemmelekse sikre at beboere på sykehjem får fortsette med hobbyer og interesser etter at sykehjemmet har blitt deres hjem. Foto:Terje Pedersen/NTB
EN TIME AKTIVITET: Helseminister og nestleder Bent Høie vil at alle som bor på sykehjem skal ha rett til minst en time aktivitet hver dag. I dag gir han Høyres lokalpolitikere i hjemmelekse sikre at beboere på sykehjem får fortsette med hobbyer og interesser etter at sykehjemmet har blitt deres hjem. Foto:Terje Pedersen/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gardermoen (Dagbladet): I 2016 ga Bent Høie Høyres kommunepolitikere i oppdrag å flytte middagstiden på sykehjemmene til ettermiddagstid. Oppfordringen har gitt resultater. Før Høies «hjemmelekse» fikk en av to sykehjemsbeboere middag før klokka 14. I januar i år får tre av fire spise middag etter klokka 14.

Ifølge Høie har denne endringen gikk helsegevinster, bedre trivsel og bedre tid til aktiviteter.

I dag kommer Høie med en ny «hjemmelekse»: Alle beboere på sykehjem skal få tilbud om minst én times aktivitet hver dag. Når det er lengre tid mellom måltidene, blir det mer tid til aktivitet, påpeker Høie.

En time til tur eller hobby

- Som en del av «Leve hele livet»-reformen skal Høyres kommunepolitikere nå gå til valg på å gjenomføre at alle innbyggere på sykehjem skal få en times ønsket aktivitet hver ukedag. Det finnes gode verktøyer for å få det til, sier Høie til Dagbladet.

Den forrige «hjemmeleksa» som Høie kom med under Høyres kommunalkonferanse i 2016, skapte stort engasjement, og ifølge Høie har de grepene kommunene og sykehjemmene har gjort, gitt stor helseeffekt.

- Det var et enkelt grep. Det var denne måten å tenke på som inspirerte oss til reformen «leve hele livet». Fra tilsynssaker og fra reiser i kommunene har vi sett at det ofte var de vanlige tingene som sviktet; mat, aktivitet, legemiddelgjennomgang, sammenhengende helsetjenester.

For mye passivitet

- Det er fortsatt et veldig sterkt engasjement rundt kvaliteten på maten, og det er bra. Det andre vi hører mye om er bekymring for den passiviteten, det å sitte i ro, stirre i veggen og at ikke noe skjer.

- Den enkelte har jo sine interesser selv om man når en viss alder. Og hvis det, litt sagt på spissen, bare er andakt, bingo og strikking som tilbys, er det jo ikke der folk er. Den som bor på sykehjem, skal ha mulighet til å gå tur, oppleve frisk luft, høre musikk, få kulturopplevelser og møte barn og unge, sier Høie.

Han sier kommunene ikke trenger å finne opp kruttet på nytt, men kan bruke av verktøy og moduler som allerede finnes. Han viser til de ideelle stiftelsen «Livsglede for Eldre» og «aktivitetsdosetter» der en tradisjonelle legemiddeldosetten er fylt med individuelt tilpasset aktivitet.

Ikke ekstra penger

- Du gir kommunepolitikerne en hjemmelekse. Men hvor er pengene til å ta med sykehjemsbeboere ut på tur, ut på arrangementer, om det er konsert, sjakklubb eller bridge? De må hentes og bringes, og noen må gjøre det?

- Dette er fullt mulig å få til hvis man jobber systematisk, ikke minst hvis man trekker inn de betydelige frivillige og ideelle kreftene som er i alle lokalsamfunn rundt om i Norge. Man må ha en «kultursjef» ved sykehjemmet, som organiserer det. Man trenger en som kan trekke inn alle de gode kreftene i lokalsamfunnet.

- Lokalsamfunnet til sykehjemmet

- Så er det mange frivillige og organisasjoner som i dag sliter med å finne lokaler. Sykehjemmene har ofte tomme lokaler om kvelden, så hvorfor ikke invitere den lokal sjakklubben til å ha sine møter og spillkvelder på sykehjemmet? Da kan beboerne som er interesserte i sjakk, få mulighet til å være med.

Mange sykehjem inviterer lokalsamfunnet inn, men dette må gjøres med systematisk, sier Høie.

Etter at Stortinget har vedtatt «leve hele livet»- reformen bygges det nå opp et gjennomføringsprogram.

- Folkehelsemininster Åse Michaelsen (Frp) og jeg har over en milliard i øremerkede midler til kompetansetiltak innen helse- og omsorgsfeltet. For at kommunene skal få tilgang på denne milliarden, må kommunestyret ha vedtatt « Leve hele livet»-reformen, der det ligger en time med aktivitet. Dermed ligger det en politisk gulrot inne for å få gjennomført hele reformen, sier Høie.

- Bedre hverdag

Under Høyres kommunalkonferanse i 2016 kom Bent Høie med en klar hjemmelekse til lokalpolitikerne i Høyre: Flytt middagene til ettermiddagen, slutt overmedisinering og gi en bedre hverdag på sykehjemmene

- Det er ikke et valgløfte, det har det vært nok av. Dette er en pakke som gjennomføres nå, sa Høie til Høyres lokalpolitikere.

Han viste til noen eksempler der middagen var blitt flyttet til ettermiddag.

- Det har ført til at de eldre rekker å bli sultne og spiser mer. Flytting av middagsserveringen fører også til at ansatte får mer tid til å bli med de eldre på aktiviteter på formiddagen. Det forbedrer både appetitten og trivselen, sa Høie til Dagbladet i september 2016.

Nå vil han ha sykehjemmene skal lage en plan slik at alle beboere får en times aktivitet hver dag, enten til å gå på tur eller drive med sin hobby.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer