UTENLANDSSTUDENTENE I BUDAPEST

Høie åpner døra for Ungarn-psykologene

Tilbys eget opplegg som kan føre til norsk autorisasjon som psykolog.

HØRT: De norske psykologstudentene i Ungarn har gått ei uviss framtid i møte etter at norske helsemyndigheter plutselig nektet å godkjenne utdanningen. I ettermiddag kom helseminister Bent Høie med et forslag til løsning. Foto: Maria Skarpaas Andersen
HØRT: De norske psykologstudentene i Ungarn har gått ei uviss framtid i møte etter at norske helsemyndigheter plutselig nektet å godkjenne utdanningen. I ettermiddag kom helseminister Bent Høie med et forslag til løsning. Foto: Maria Skarpaas AndersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har besluttet at de berørte ELTE-kandidatene skal tilbys et avgrenset opplegg med intensive samlinger og mulighet å arbeide på lisens mens de er under veiledning, sier Bent Høie etter at han i dag orienterte representanter for de norske psykologstudentene fra ELTE-universitetet i Budapest.

Fra 30 til 12 mnd.

Helse- og omsorgsministeren kommer studentene i møte ved å legge til rette for et mer overkommelig autorisasjonsløp etter hjemkomst til Norge.

Mens Helsedirektoratet og universitetene har foreslått et omfattende løp med ekstra fulltidsstudier i 30 måneder, ser det nå ut til at psykologstudentene kan oppnå autorisasjon med et tilleggsstudie på 12 måneder.

Tilbudet gjelder studenter som startet på masterutdanningen ved ELTE-universitetet før Helsedirektoratet endret godkjenningspraksis i 2016, skal få tilbud om et eget opplegg som kan føre til norsk autorisasjon som psykolog.

- Mange kandidater har vært usikre på framtiden og har opplevd en vanskelig tid. Jeg er derfor glad for at saken blir løst. Det er positivt for alle parter, sier Bent Høie.

Plutselig stopp

Studentene fra Norge valgte å utdanne seg i Budapest fordi universitetet nyter stor anseelse og fordi norske helsemyndigheter i en årrekke har autorisert psykologer som har utdannet seg der.

Høsten 2016 sa Helsedirektoratet stopp og ville ikke lenger godkjenne utdanningen. Dermed havnet 200 norske ungdommer, fordelt på seks årskull, i skvis.

Avdelingsdirektør Anne Farseth i Helsedirektoratet har gitt denne forklaringen for hvorfor studentene har fått avslagi:

- Det er riktig at utdanningen er godkjent i Ungarn, men vi mener den ikke gir godkjenning til å utøve yrket selvstendig som selvstendig psykolog med pasientrettede oppgaver, og at den derfor ikke gir rett til godkjenning i Norge etter EØS-forskriften, poengterer Anne Farseth.

Ba Høie ta grep

Kjersti Toppe (Sp), nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité, har bedt helseminister Bent Høie om å rydde opp for utenlandsstudentene.

- Argumentasjonen norske helsemyndigheter bruker om at studentene utdannes til annet yrke enn klinisk psykolog slik det praktiseres i Norge, er ikke troverdig. Sp ber nå Høie gripe inn. Vi kan ikke lengre skape så mye usikkerhet for norske studenter, som utdanner seg til et yrke det er svært stort behov for i norsk helsetjeneste, uttalte Kjersti Toppe til Dagbladet 6. januar etter å ha sendt skriftlig spørsmål om Ungarn-studentene til statsråd Bent Høie.

Komplett uforståelig

Marianne Aasen (Ap) var en av stortingspolitikerne som engasjerte seg i saken da den ble kjent i fjor. Hun var opprørt fordi psykologstudentene i Budapest hadde utdannet seg i god tro fordi studiet var godkjent av norske helsemyndigheter.

- Så vil de plutselig ikke godkjenne likevel. Til tross for at studentene er midt i studieløpet eller nettopp er ferdigutdannet og har kommet hjem for å begynne å jobbe. Paradokset er at norsk helsevesen trenger dem. Det er stort behov for psykologer, vi klarer ikke å utdanne mange nok i Norge.

- Hvorfor vi ikke finner en løsning på dette, er for meg komplett uforståelig. Hvis det er slik at Ungarn-psykologene mangler noe for å bli autorisert, så er det norske myndigheters ansvar å legge på bordet det praksistilbudet som trengs, uttalte Marianne Aasen til Dagbladet 1. juni i fjor.