Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høie avgjorde sykehusstriden: Nå slåss helsetoppene om historien

Hva sa og mente helseministeren og helsetoppene, i striden mellom Molde og Kristiansund?

KOMPROMISSLØS?:  I et ferskt notat beskrives den avgåtte Helse Møre og Romsdal-sjefen Astrid Eidsvik som kompromissløs i striden med Helse Midt-Norges sjef Daniel Haga om hvor det nye sykehuset i Møre og Romsdal skal ligge. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet
KOMPROMISSLØS?: I et ferskt notat beskrives den avgåtte Helse Møre og Romsdal-sjefen Astrid Eidsvik som kompromissløs i striden med Helse Midt-Norges sjef Daniel Haga om hvor det nye sykehuset i Møre og Romsdal skal ligge. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokatfirmaet Thommessen, engasjert av Helse Møre og Romsdal, har konkludert med at eventuelle regelstridige styringssignaler ikke gjør vedtak om å legge et nytt akuttsykehus til Molde ugyldig.

Fredag avgjorde helseminister Bent Høie (H) at sykehuset skal ligge på Opdøl utenfor Molde, slik de fleste hadde regnet med.

Men den tapende part, Kristiansund, er på ingen måte ferdig med saken.

Nå fortsetter oppvasken om hva som egentlig ble sagt i kulissene, i møter mellom Helse Midt-Norges sjef Daniel Haga og nylig avgått Helse Møre og Romsdal-sjef Astrid Eidsvik.

«Hvem av oss skal gi seg?» Sist på banen er Torbjørg Vanvik, direktør for eierstyring i Helse Midt-Norge og styremedlem i Helse Møre og Romsdal.

Vanvik var til stede på to møter mellom Haga og Eidsvik 27. og 28. november, hvor det raskt ble klart at de to helsetoppene var uenige. Mens Eidsvik gikk inn for Storbakken ved Kristiansund, ville Haga heller legge det nye sykehuset på Opdøl ved Molde.

Ifølge Vanviks referat skal Eidsvik ha ment at hennes vurderinger burde veie tyngst, ettersom hun og Helse Møre og Romsdal hadde jobbet lengst med saken.

«Dersom du og jeg Daniel er uenige, hvem av oss to skal da gi seg?», sa hun blant annet, ifølge referatet som idag gjengis av Romsdals budstikke.

- Ikke åpen Mens Vanvik og hennes overordnede Daniel Haga ifølge Vanviks referat uttrykte kompromissvilje, beskrives Eidsvik som kompromissløs:
 
«I og med at Daniel Haga signaliserer at han ser argumenter for begge tomtevalgene prøver undertegnede å etablere et klima for at de to direktørene skal ta en ny runde og se om det er mulig for de to å nærme seg hverandre, men det avvises av Astrid Eidsvik - hun uttrykker at hun ikke er åpen for å diskutere Opdøl som alternativ», heter det.

Dagbladet har ikke fått kontakt med Astrid Eidsvik, men hun gir overfor Romsdals budstikke uttrykk for ikke å kjenne seg igjen i at hun nektet å diskutere Opdøl som et alternativ.

Sekund-møte Uenigheten om sykehusvalget førte få dager etter møtene med Haga til at Eidsvik trakk seg som Helse Møre og Romsdal-sjef, etter en e-post fra hennes styreleder Stein Kinserdal.

Hun mente at det regionale helseforetaket Helse Midt-Norge hadde forsøkt å overstyre hennes saksbehandling.

I e-posten til Eidsvik skrev Kinserdal at han hadde hatt et ett minutt langt, tilfeldig møte med helseministeren i Oslo og at ministeren da lot det «skinne gjennom» at han mente Molde var det opplagte valget.

Overfor advokatfirmaet Thommessen har Kinserdal nå korrigert dette til at møtet med Høie bare varte i 30 sekunder. Han har også forklart at det var han selv som sa at han hellet mot Molde - og at han deretter oppfattet et nikk fra statsråden.

Korrupsjonsanklager I en annen epost til Astrid Eidsvik tok Kinserdal opp sluttpakken hennes, og ba henne bli sittende til over nyttår slik at sykehusvalget kunne gjennomføres uten for mye bråk.

EN KOMPROMISSETS MANN?: I et ferskt referat som gjengis av Romsdals budstikke står det at Daniel Haga var kompromissvillig i striden med Astrid Eidsvik om hvor det nye sykehuset skal ligge. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
EN KOMPROMISSETS MANN?: I et ferskt referat som gjengis av Romsdals budstikke står det at Daniel Haga var kompromissvillig i striden med Astrid Eidsvik om hvor det nye sykehuset skal ligge. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Han oppnådde det motsatte: Allerede neste dag trakk Eidsvik seg som sjef for Helse Møre og Romsdal.

Dessuten ble det på Helse Møre og Romsdals styremøte to uker senere satt fram påstander om at Eidsvik var forsøkt bestukket til å bli sittende over nyttår, i bytte mot en sluttpakke.

Selv om advokatfirmaet Thommessen avviser denne korrupsjonsmistanken, har gemyttene på langt nær falt til ro.

- Siste ord er ikkje sagt, sier advokaten som har bistått nordmørskommunene i saken, Vidar Strømme, til NRK.

- Siste ord ikke sagt Før helga fikk helseminister Bent Høie oversendt ti spørsmål fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Spørsmålene handler om prosessen som førte til Helse Møre og Romsdal-sjef Astrid Eidsviks avgang, og til en rasende strid mellom nabobyene Molde og Kristiansund - en strid som kan vare lenge.