TRIST: Helse- og omsorgsminister Bent Høie erkjenner at han har svekket tillit til Hurtigruta i saken om smitteutbruddet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Beskylder FHI og Høie for å ha vært passive

- Høie burde slått i bordet

Helseministeren må ta noe av ansvaret for at smittealarmen for Hurtigruta ikke gikk tidligere, mener Ap og SV.

Publisert

Totalt 39 personer er bekreftet smittet etter å ha vært om bord på Hurtigruteskipet MS Roald Amundsens seilaser rundt Svalbard. Av disse er 34 fra mannskapet.

Tidligere i uka gikk helseminister Bent Høie hardt ut mot selskapet, som skal ha ønsket å hemmeligholde det første corona-utbruddet.

- Jeg fikk beskjed om at de hadde tenkt til å sende ut varsel til passasjerene og legge ut nettsak om dette. Så fikk vi beskjed om at de kun ville gi info til passasjerer og ikke legge ut nettsak. På fredag fikk vi informasjon om at de hadde gjort hverken det ene eller andre, det var overraskende, sa Høie.

<strong>SMITTET PÅ HURTIGRUTA:</strong> 39 coronatilfeller knyttes til Hurtigruteskipet Roald Amundsens seilaser til Svalbard. Nå ligger skipet til kais i Tromsø Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SMITTET PÅ HURTIGRUTA: 39 coronatilfeller knyttes til Hurtigruteskipet Roald Amundsens seilaser til Svalbard. Nå ligger skipet til kais i Tromsø Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Også FHI gikk ut mot selskapet. Avdelingsdirektør Line Vold sier Hurtigruten i et møte på onsdag sa at de ville varsle alle passasjerene, men det skjedde ikke.

- Først fredag forsto vi at Hurtigruten hadde brutt avtalen fra møtet og latt være å varsle passasjerene, sier Vold.

Men både SV og AP mener Bent Høie og FHI selv har et ansvar.

- Merkelig passivt

- Det var merkelig passivt av FHI og myndighetene å ikke følge opp og sørge for at det ble iverksatt tiltak umiddelbart, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i en melding til Dagbladet.

MENER HØIE BURDE SAGT FRA: Tellef Inge Mørland (Ap) Foto: Arbeiderpartiet
MENER HØIE BURDE SAGT FRA: Tellef Inge Mørland (Ap) Foto: Arbeiderpartiet Vis mer

- Akkurat nå er det kun hurtigruta som tar ansvar, men smittevern kan ikke henge på dem alene, mener Fylkesnes og påpeker at en vet hvor eksplosiv smitte på skip kan være

- Burde ikke alarmen gått da FHI oppdaget smitte? Spør han og sier det da burde kommet krav om umiddelbare tiltak.

- Helsemyndighetene bør i det minste fremover ha en mye mer offensiv rolle. Det kan bli farlig hvis ansvaret dyttes over på selskaper alene, mener han.

Mener Høie burde slått i bordet

- KRITISK: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- KRITISK: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Stortingsrepresentant for Ap, Tellef Inge Mørland, peker på uttalelsene til Høie og mener de gir inntrykk av at han var informert om smittetilfellet som ble knyttet til Hurtigruten før det ble offentlig kjent.

FHI ble varslet onsdag, men først fredag gikk informasjonen ut til passasjerene og offentligheten. Da var passasjerene sluppet i land i Tromsø.

- Det er samfunnet som må leve med konsekvensene av smittesporing i 69 kommuner. Da lurer jeg på hvorfor Høie ikke slo i bordet da han fikk vite at Hurtigruta ikke ville varsle så omfattende som han først hadde fått beskjed om, sier Mørland.

Han understreker at det ikke er tvil om at det er Hurtigruten som har tabbet seg ut.

- Men vi som samfunn må ha et sikkerhetsnett som begrenser skaden, sier han.

- Høie øverst ansvarlig

- Kan en forvente at helseministeren personlig skal sørge for at det sendes ut pressemeldinger som dette?

- Det blir som i Hurtigruten, der er det Daniel Skjeldam som er den øverste lederen og som har ansvar for at det gode rutiner. På helsefeltet er det Høie som er høyeste ansvarlige. Han må sørge for at det er gode rutiner for å fange opp og begrense et corona-utbrudd, mener Mørland.

Han sier en må spørre seg om en kunne gjort noe annet da en så at Hurtigruta ikke leverte tilstrekkelig på varsling .

.- Vi er i en situasjon der smittetallene stiger og de øker en rekke steder i Europa. Regjeringen har snakket om at dette er en dugnad. Nå når folk begynner å bli trøtte av corona-tiltak, er det alvorlig om det rakner.

- Denne typen utbrudd er sånn sett ikke noen liten sak for en statsråd heller, selv om en onsdag ikke kunne se de fulle konsekvensene, sier han.

Høie informert torsdag

Bent Høie sier til Dagbladet at han ble varslet torsdag morgen.

- Onsdag ettermiddag fikk embetsverket i Helse- og omsorgsdepartementet vite at en passasjer på et av Hurtigrutens skip var smittet, og at både passasjerer og offentlighet ville bli informert om dette. Vi hadde derfor ingen grunn til å tro at passasjerene ikke fikk informasjon.

- Jeg ble informert muntlig torsdag morgen, skriver han i en melding til Dagbladet.

- I lys av at Hurtigruten likevel ikke gjorde det vi fikk informasjon om at de skulle gjøre, vil vi be FHI ha en lavere terskel for å gi direkte informasjon til offentligheten om konkrete smitteutbrudd. Det er en fordel at de personene som blir direkte berørt får informasjonen raskt først, og at de ikke får informasjonen først gjennom media, når dette er mulig, sier Høie.

Avviser passivitet

Line Vold sier til Dagbladet at selskapet er ansvarlig overfor sine kunder, og at det er naturlig at de selv varsler dem.

- Hadde vi hatt mistanke om at de ikke varslet, hadde vi selvfølgelig overtatt jobben med en gang, sier FHI-direktøren.

Hun avviser at de var for passive i den første fasen.

- Folkehelseinstituttet har hatt en aktiv rolle og har gitt klare anbefalinger på telefoner og i møter siden onsdag forrige uke. Kommuneoverlegen i Hadsel meldte at Hurtigruten ikke ville varsle passasjerene på den første seilasen. Vi hadde da et møte med Hurtigruten der vi forklarte at de måtte varsle alle passasjerene på aktuelle seilas, og de bekreftet at de skulle gjøre det, sier hun.

Vold sier de først fredag ble klar over at Hurtigruten hadde brutt avtalen om å varsle passasjerene.

- Da fikk vi også fra Kommuneoverlegen i Tromsø varsel om to tilfeller blant mannskapet. Dermed ble det klart at det var et utbrudd om bord, og det ble også klart at Hurtigruten ikke hadde varslet som de skulle. Vi hadde flere ganger muntlig kontakt med Hurtigruten fredag for å forsikre oss om at varsel var gått ut. Klokken 19. 36 bekreftet Hurtigruten at SMS-varsel var sendt. Da vi forsto at varslingen fra Hurtigruten fortsatt ikke hadde nådd passasjerer fredag kveld, besluttet vi å informere offentlig. Hadde vi visst at Hurtigruten ikke informerte passasjerene slik de avtalte å gjøre, hadde vi gått ut med offentlig informasjon tidligere.

-Kan ansvaret for viktige spørsmål for folkehelsa legges over på private selskaper som det virker å være gjort her?

- Etter folkehelseloven har alle virksomheter som hoteller, skip og restauranter ansvar for å beskytte sine gjester mot smitte. Vi ønsker ikke at virksomheter skal kunne være passive og fraskrive seg ansvar.

Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam beklaget i går situasjonen

- En foreløpig evaluering viser at det har vært svikt i flere av våre interne prosedyrer. Derfor er vi nå i gang med en full gjennomgang av alle prosedyrer, og alle sider av vår egen håndtering, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer